Redaktionens favoriter v.28

Amy Winehouse, Hultsfredsfestivalen

Sommaren verkar redan ha förvandlats till höst, men som tur är har HYMN:s redaktion tips på både ny film och ny musik som kan åtnjutas inomhus.

Asif Kapadia – Amy (dokumentär)

Det har varit många turer kring dokumentären om Amy Winehouse. Föräldrarna har tagit avstånd och ryktas vilja göra en egen, samtidigt hyllas Asif Kapadias ”Amy” av kritiker och slår publikrekord. Nästa vecka har den premiär runt om i Sverige och lovar visa oss den för tidigt bortgångna sångerskans liv bakom alla skandalrubriker.

Lucy Rose – Work It Out (Deluxe)

Brittiskan Lucy Rose gör lågmäld vokalbaserad musik som bärs fram med hjälp av lätta melodier. Hennes nyutkomna andra album Work It Out är en 18 spår lång pop-pärla med elektroniska toner såväl som slingrande gitarr- och pianoslingor. Det andas ljuvlig kombination av 80-tal och folkmusik.

Victor Furbacken – ”Jane II” (låt)

I Göteborg finns en tradition att spela gladpop. Victor Furbacken rör sig ganska långt bort från denna fåra, för att istället spela lågmäld och vemodig folkpop. Furbacken är en musiker som bl.a. synts tillsammans med Truls MörckFranska Trion och Hästpojken, och idag släpps hans debutsingel ”Jane II”.

Jungle By Night – ”El Miraglo” + ”Pangea” (låtar)

Funk och afrobeat av högsta klass är inget som man kanske direkt kopplar till kontinentala Europa. Men tyska The Mighty Mocambos har gjort ett av årets absolut bästa funkalbum och här kommer holländska niomannabandet Jungle By Night och bjuder på en dos tungt blåsartilleri av högsta klass. Afrobeat från Amsterdam – det är grejer det!