Moon Duo: Vårt fokus är att skapa hypnotiskt groove

moon duo

Amerikanska Moon Duo släppte tidigare i år den hyllade skivan Shadow Of The Sun. En skiva med ena foten i repetitiv postpunk och den andra i psykedelisk kraut. Nu gör sig bandet redo för en Europaturné, en turné som under juli för dom till Göteborg och Stockholm. Vi ringde upp bandets keyboardist Sanae Yamada för en intervju.

Hur bildades Moon Duo?
Det var en reaktion på det som hände Ripley (Johnson, Moon Duos sångare och gitarrist). Runt 2008 så började saker verkligen komma loss för hans andra band Wooden Shjips. De fick förfrågningar om att komma och spela över hela världen. Men det var alltid svårt att få till det, saker kom emellan. Och så en dag sa Ripley ”vad skönt det vore om bara du och jag hade ett band. Vi hade kunnat säga ja till allt”. Och i början gjorde vi verkligen det, och vi försöker fortfarande tänka så, ja till allt. När vi började så var det ju lätt också, bara att packa och åka. Det är lite svårare nu när vi är tre, med en trummis istället för en trummaskin. Men John (Jeffrey) är fantastisk, en perfekt trummis för oss, så det är det värt.

Hur gick det till när ni värvade John som trummis?
Vår manager såg honom spela på en klubb i Berlin. Han frågade om John var med i något band, och John sa nej, inte egentligen. Så då ringde vår manager oss och sa ”jag tror att jag har hittat er trummis”. Vi sa ja utan att ens ha träffat honom. Men det har funkat perfekt.

Bor John fortfarande i Berlin? Det verkar lite krångligt att ha en trummis som bor på en annan kontinent!
Just nu går det nog inte att säga vart han bor egentligen. Han lever ett rätt nomadiskt liv.

Hur gick det till när ni spelade in er senaste skiva, Shadow Of The Sun?
Det var en väldigt speciell process. Väldigt intensiv. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det. Vi hade ingen plan när vi började, ingen vision om vart vi ville komma. Ibland var det ganska jobbigt, en svår utmaning. Men vi växte, det var den sortens upplevelse. Och slutresultatet, själva skivan, är jag väldigt stolt över. Det blir nog så när man har kämpat med något.

Jag har läst att du försöker byta keyboard mellan varje skiva.
Ja, det är tanken i alla fall, även om det kanske inte blir precis så. När jag byter keyboard så måste jag byta inställning. Anpassa mig till det nya instrumentets personlighet. Jag gör det för att förhindra att jag upprepar mig, fastnar i mönster.

Vilka artister har influerat dig som musiker?
Det finns så många. Inom jazzen finns det massor med fantastiska pianister. Jag såg en dokumentär om Nina Simone nyss. Jag visste inte det här, men hon började ju med klassiskt piano, ville bli konsertpianist. Det förklarar verkligen mycket om hennes speciella sätt att spela, allt det här klassiska som hon för in i jazzen. Det finns nog ingen som spelar piano som hon. När det gäller rockmusik så är jag starkast influerad av Martin Rev i Suicide. Han är ett geni.

Vad kan man förvänta sig av en konsert med Moon Duo?
Vi försöker medvetet förändra låtarna, få dom att inte låta som dom gör på skivorna. Jag älskar det själv, när jag går på konsert och det är en annan sorts upplevelse, något annat än studioversionerna. När vi spelar live så ligger vårt fokus på att skapa ett hypnotiskt groove.

Hur viktig är publikens energi för er?
Extremt viktig. När det är som bäst blir det som en loop: publikens energi ger oss energi och vår energi ger publiken energi. Det är en helt annan upplevelse att spela för en publik som verkligen är med. Det är en sak som jag gillar med att spela på små klubbar, det kan bli en väldigt intensiv energi som är tätt koncentrerad i ett litet rum. På stora scener, som på festivaler, så är energin mer utspridd och diffus. Även om jag gillar att spela på festivaler så får man aldrig samma upplevelse där.

Moon Duo beskrivs ofta som psykedelia, håller du med om den beskrivningen?
Hmm, jag vet inte. Psykedelia är ett väldigt populärt ord just nu, alla slänger sig med det. Och då känns termen väldigt vid, väldigt subjektiv. För mig är psykedelia något som inte går att trycka in ett enkelt fack, det kommer aldrig passa där. Det är för stort, för formlöst. Det vi gör i Moon Duo kan säkert sägas vara psykedeliskt. Åtminstone ibland. Men det känns inte som en etikett som jag vill sätta på det vi gör. Då blir det bara begränsande och Moon Duo är inte statiskt.

Här ser du Moon Duo live:
21 juli: Drone, Köpenhamn
22 juli: Pustervik, Göteborg
23 juli: Blå, Oslo
24 juli: Kägelbanan, Stockholm