Månadens PS: juni

Det är sommar, det är festivaler och vi kanske inte gräver ner oss riktigt lika mycket i nya skivor som tidigare under året. Denna månads genomgång av skivor vi lyssnat på, värderat, men inte skrivit fullskaliga recensioner om är hur som helst lite kortare än vanligt. I gengäld hög kvalitet på urvalet.

Benjamin Folke Thomas – Rogue State Of Mind
SINGER/SONGWRITER, AMERICANA Denna Londonbaserade göteborgare följer upp 2013 års briljanta Too Close To Here med ännu en samling oemotståndliga sånger i skarven mellan britfolk och lågmäld flanellskjorte-americana, här med övervikt mot det senare. Låt er inte avskräckas av den eventuellt klicheartade genrebeskrivning – här finns tillräckligt mycket personlighet för att inte behöva gömma sig bakom genrens mer kända affischnamn.
8/10

Johan Baeckström – Like Before
SYNTHPOP Första soloskivan från ”Sveriges Vince Clarke” Johan Baeckström avviker inte nämvärt från formeln som hans förra band Daily Planet byggde på. För den som aldrig tröttnar på Depeche Modes Speak and Spell eller Erasures Wonderland är det rena julafton.
7/10

Machinista – Garmonbozia
SYNTHPOP Andra albumet Garmonbozia tillför lite mer dramatik åt Machinistas melodiösa, känslostarka retrosynthpop. Höjdpunkten är dock att höra f.d. Cat Rapes Dog-medlemmen John Lindqwister sjunga på svenska i ”Brandbergen, Stockholm via Kalmar till Malmö”.
7/10

Baby Dee – I Am A Stick
SINGER/SONGWRITER På nya I Am A Stick tar Baby Dee (bilden) ytterligare några steg framåt som låtskrivare och kompositör. En säregen samling sånger präglade av hennes kärlek för udda karaktärer, fascination för naturen och av de blandade livserfarenheterna som transkvinna med förflutet som både kantor och perfomance artist. Missa henne inte på Sommarscen i Malmö (Pildammsteatern) 4 augusti!
8/10

Czarface – Every Hero Needs A Villain
HIPHOP Trion Esoteric, 7L och Inspectah Deck följer upp Czarface-debuten med en till comic-inspirerad platta som är minst lika bra som förra. 17 tunga spår som håller en hög nivå genom hela plattan. På skivan hittar vi även namn som Method Man, R.A The Rugged Man, GZA och MF Doom.
9/10

Pete Rock – Petestrumental 2
HIPHOP Pete Rock bjuder på en ny instrumental skiva som verkligen tar ut jazzsvängarna och blandar med klassisk soul och funk. 20 låtar som har samma lugna, laid back-sound som första Petestrumental. Perfekt skiva för sena sommarkvällar.
8/10

Tess Parks & Anton Newcombe – I Declare Nothing

PSYKEDELISK ROCK Att samarbeta med Anton Newcombe verkar ha funkat bra för Tess Parks. Även om hennes debut Blood Hot var riktigt bra så är det här ändå intressantare. Låtarna är knivskarpt tillverkad psykedelia, suggestiva och fängslande. Det är musik som passar perfekt till Tess Parks råa röst.
8/10

D.O.A. – Hard Rain Falling
PUNK På sin nya skiva går D.O.A. tillbaka till sina rötter i åttiotalets hardcorescen och gör snabba effektiva punklåtar fyllda med politisk ilska. Hard Rain Falling är ett stabilt försök att återuppliva bandets glansdagar som tyvärr aldrig når upp till de klassiska skivornas nivå. Men det är det å andra sidan väldigt få skivor som gör.
7/10