Kent betar av publikfavoriter med deppen bakom sig – Bråvalla 27/6

2015-06-27. Kent spelar på Bråvalla i Norrköping. Foto: Herman Dahlgren/Rockfoto. Källa: Rockfoto Bildbyrå AB

När Kent i våras firade 20-årsjublieum var det många som undrade om de inte skulle fira på något mer sätt än att ge sommarens enda konsert i Sverige på Bråvalla i juni. Det har varit tyst från bandet de senaste dagarna, och twitterkontot @KentTheFans undrade inför Kents spelning i Finland om de hade glömt av de kommande tre spelningarna i Norden. Men icke sa nicke, för 22:15 står Kent framför Bråvallapubliken, precis som de gjort i både Finland och Danmark.

Kvällen är ljummen, solen har precis gått ner och på himlen flyter bara enstaka moln omkring och Jocke Berg ler nöjt: ”Det är den första sommardagen på fyra år”. När både KSMB och Modest Mouse spelar på Luna och Juno-scenerna har stora delar av de 50 703 besökarna tagit sig till Panorama för att sjunga ”Tänker alltid på mig själv”. Ett publikhav utan dess like sträcker sig över festivalområdet och det är för första gången tomt bland toaletterna och det är inte längre kö för att köpa churros.

Med en låtlista som upprör fans som varit med under alla Kents 20 år som helst av allt vill att det ska bli 1998 igen kör Kent en hitkavalkad som kan liknas med en Absolute Music-skiva med tema Kent, Absolute Kent om det så skulle finnas. Jocke Berg svänger nonchalant på huvudet och har händerna över huvudet och att Kent haft synonymer som depp, svart och svår är något som inte syns till när det blir arenarock av Jag ser dig och det vibbar tonårsdisco av Ingenting.

Konserten ackompanjeras av tre starka vokalister i kören och utan dem hade konserten kunnat ses som en vanlig dag på jobbet för Sveriges största rockband. Det sänker exklusiviteten en aning, för det finns inga spår av att konserten skulle vara dess enda spelning i Sverige i år. Men Kent är Kent, och oavsett om Kent hade spelat Utan dina andetag under konsertens alla 75 minuter hade publiken älskat dem ändå och Kentfamiljen som alltid är längst fram hade följt efter dem i vilket fall.

Samtidigt vet vi alla att Kent är ett band som egentligen fått många att undra frågande – varför Bråvalla och inte en egen konsert i stil med förra årets Kentfest? Men det spelar ingen roll om låtlistan är en uttjatad radioversion av Kent, för de bjuder upp till röd, blå och rosa ljusshow och bevisar att ett band kan växa ifrån tonårsgaraget och inte bli ett floppat arenarockband – utan kan snarare vara både och, för alla vet att ett band kan inte göra så mycket av restriktioner på Sveriges största festival.

När konserten avslutas med ”747” är det många som ler nöjt. De vet. Extranummer och ”Mannen i den vita hatten väntar” – en klassiker som varje festival förtjänar. Nya extraverser till ”Mannen i den vita hatten” kompenserar ekot av uteblivna konfettiregn och fyrverkerier och de 50 000 i publiken som nu tar sig vidare för att se eldshow med Sabaton vet med sig att det troligtvis blir en sommar med Kent 2016 igen.