Miguel – ”Wildheart”

Miguel är inte alldeles lätt att beskriva. På ett plan är han helt fixerad vid det kvinnliga könet och hans sexualdrift tenderar att driva låtarna mot ett och samma mål – att få ligga så mycket som möjligt. Han betraktar, fantiserar och beskriver. Det är något kliniskt över hans upprepande av ”lips, tits, clits”. Denna tendens leder fram till hans andra identitet; den udda, svårmodiga och missanpassade R&B-sångaren. Han som inte riktigt passar in, han som samplar The Zombies ”Time Of The Season”. Och det är denna dubbelnatur som särskiljer honom från många av hans inspirationskällor. Prince är främst den sexualdrivne kufen, medan Stevie Wonder är svärmorsdrömmen. Miguel är båda.

Miguels föregående album Kaleidoscope Dream hade tydliga psykedeliska drag, men hans tredje skiva Wildheart är rakare. Singeln ”Coffee” är oemotståndlig i sin varma produktion och ljudbilden är medryckande från början till slut. Det vilar något okonstlat över låten och denna känsla präglar hela skivan. Miguel verkar leva utan press.

Albumet är dock inte enkelspårigt och det finns plats för snygga och annorlunda arrangemang. Och till skillnad från många andra moderna R&B-artister gillar Miguel att blanda sitt groove med rock- och funkgitarrer. Att beskriva skivan som ett gitarralbum är således inte helt missvisande. 90-talsöverlevaren Lenny Kravitz gästar till och med på avslutande ”Face The Sun”. I sistnämnda fall blir musiken aningen baktung, men oftast hamnar Miguel på rätt sida gränsen. Fina ”Leave” präglas av en nedtonad grungegitarr.

Det är lätt att föreställa sig Miguel åka nedkabbat på Sunset Strip. Låtar som ”Waves” och ”Hollywood Dreams” har vind i håret, och i sistnämnda spår drömmer sångaren om att slå igenom på allvar. Allt är dock inte frid och fröjd. Frestelserna är många och att dö ung är ett ständigt närvarande hot. Texterna lever farligt nära det klyschiga och hans iakttagelser har gjorts av de flesta som levt stora delar av sina liv i Los Angeles nöjesbubbla. Det är ändå lätt att köpa hans historier om sex, framgång och misslyckanden.

(RZA Records, 30 juni)

7