Terra tar sikte mot singel nummer två

I dagens flyktiga popklimat gäller det att göra sig hörd för att inte försvinna i mängden. Möjligheterna är många, men det är få som bryter igenom mediabruset. Gränsen mellan framgång och mediaskugga kan vara hårfin. Det finns dock de som tar vara på sin potential och bland dessa hittas Terra.

Bandets debutsingel ”Här kommer natten” bråkar som ett störigt småsyskon, ger sig inte förrän melodin etsat sig fast likt en A-listad P3-hit. Det är även kaxigt, nästintill övermodigt, att ha en stor releasefest för sin debutsingel. Ett slutsålt Folk bevisar att de gjorde rätt – medlemmarna gav publiken ett nytt namn att älska. Det är uppenbart att deras svenskspråkiga rock ligger helt rätt i tiden med sin otyglade 90-talskänsla.

Terra är emellertid inga nykomlingar, även om debutsingeln släpptes i början av maj. Grundarna Karl Sundström och Mathias Ek har nämligen ett förflutet i insomnade Ram Di Dam. Ett rockband som spelat flitigt på svenska scener, men som aldrig tog det sista steget. Det står dock klart att Terra tagit ett jättekliv redan från start.

Jag möter upp Karl och Mathias på Järntorget i centrala Göteborg. Bandets tredje medlem Alex Jubell står över. Detta är en av stadens populäraste mötesplatser och Järntorgsbrunnen  – som symboliserar de fem världsdelarna – utgör områdets mittpunkt. Härifrån angränsar Pustervik, Andra Långgatan med sina barer och det pittoreska Haga. Många sena nätter börjar på denna plats.

Det är oklart om sena nätter är orsaken till Karl och Mathias sömniga uppsyn, men det är inte min sak att rota i människors levnadsvanor. Jag vet dock att båda är uppväxta i Haga och vårt första mål blir att hitta en bra plats för fotografering. Grundtanken är att hitta en personlig inramning som ger en bra bild på de som intervjuas. Jag frågar om de har några idéer.

– Jag vill ha en så ful plats som möjligt, säger Mathias. Bakgrunden ska vara riktigt gräslig. Jag tilltalas av det fula. Vad sägs om Tai Shanghai som ligger längre ner på gatan? Det är en krog med alkisstämpel som borde passa riktigt bra.

”Bakgrunden ska vara riktigt gräslig. Jag tilltalas av det fula”

– Det låter bra, replikerar Karl kort.

Karl Sundström är Terras sångare, låtskrivare och frontman. Mathias Ek är trummis. Och resonemanget fångar bandets grundestetik som grundar sig på en uppenbar DIY-karaktär. Under det sena 70-talet och ett antal år framåt handlade mycket om att skapa utifrån de egna förutsättningarna – detta gällde allt från inspelningar, fanzine och skivomslag. Och Terra har valt att anamma en estetik som är på gränsen till banal och videon som regisserats av omsusade Ossian Melin sätter grundtonen perfekt.

Vi går mot Tai Shanghai som ligger 500 meter längre bort, men restaurangen är dessvärre stängd. Det slutar med en rundvandring på stan, där olika kvarter får utgöra bakgrund. Slutligen hamnar vi på kafé Magasinet. Ett av områdets mer kontinentala och trendiga uteställen. Raka motsatsen till Tai Shanghais slitna folkölsatmosfär.

Under de 40 minuter som vi spenderade på stan, träffade ni en handfull personer som ledde till längre samtal. Ni verkar vara kända ansikten i dessa kvarter. 

– Vi har växt upp här och kan stadsdelen utan och innan, förklarar Karl. Det är naturligt att vi stöter på vänner och bekanta. Det är inte konstigare än så. Och jag trivs verkligen. Det mesta finns.

– Det är en miljö som är lätt att gilla, inflikar Mathias.

Har ni aldrig funderat på att byta miljö för att få nya infallsvinklar?

– Vi hade faktiskt ett par repdagar på landet i Skåne, men detta berodde främst på att Alex var så sjukt svår att få hit. Han är en viktig del av Terra och hans medverkan ska inte förringas. Det blev dessvärre ett missförstånd vid pressreleasen, så många trodde att vi var en duo. Vi är en trio, säger Mathias. Alex spelar bas, jag trummor och Karl gör resten.

”Alex spelar bas, jag trummor och Karl gör resten”

Påverkades ljudbilden?

– Det tror jag inte! I grunden har vi en tydlig bild av vad vi vill göra och dessa idéer tog vi med oss till Skåne, förklarar Mathias. Visst kan miljö påverka, men detta rörde sig om en begränsad period. Vi satte oss inte i en stuga för att spela in en skiva.

– I sanningens namn så är detta första gången som vi har vår verkliga bas här i Göteborg. Att vi hamnade utanför Lund berodde som sagt på en tillfällighet, nu har vi både skivbolag och studio i samma stad. Det underlättar jättemycket, säger Karl.

Debutsingeln ”Här kommer natten” bär spår av 90-talsrock. Vad är det som tilltalar med den eran? Ni har dessutom valt att spela in med Per Stålberg från Division Of Laura Lee. Vad har han betytt?

– Vi gillar mycket av musiken som var populär då. Det fanns dessutom en tydlig plats för gitarrmusik, men egentligen är vi uppväxta med band som blev stora i slutet av 90-talet. Och Division Of Laura Lee kände vi inte till sedan innan, även om de är grymma. Det har dock varit helt underbart att samarbeta med Per Stålberg.

– Vi förstår varandra, säger Mathias.

– Det är så skönt att samarbete med personer där allt bara flyter på och där idéer stämmer överens med våra visioner. Vi fungerar helt enkelt bra ihop och detta stod klart redan från början, förklarar Karl med bestämd ton

Terra7

Är låttiteln en stöld av Pugh Rogefeldts genombrottslåt?

– Det är en solklar stöld, men vi älskar Pughs låt. Den är sjukt bra! Men jag har alltid gillat band som använder andras låttitlar, säger Karl.

Både Karl och Mathias ger ett avslappnat intryck och svaren är ärliga. De påstår inte att de influerats av Division Of Laura Lee för att endast smickra sin producent. Och det är uppenbart att de inte låter sig begränsas av musikhistorien, utan de utnyttjar den för att nå egna mål. Detta skiljer de medelmåttiga banden från de begåvade. Influenser är till för att omstöpas, inte kopieras. Inställningen ger dessutom en självsäker och okonstlad framtoning.

Det är kaxigt att ha releasefest för sin debutsingel. Är ni inte rädda för att denna låt ska bli den enda?

– Det kan jag inte påstå! Och en bra låt ska uppmärksammas. Varför inte ha en releasefest? Varför ska vi vänta på ett album? Detta var ett perfekt tillfälle. Sedan är jag helt övertygade om att vi har tillräckligt med material för att följa upp singeln. Vi har spelat in under en så pass lång tid och vi är säkra på vår sak. Och det gäller även hur musiken ska låta, säger Karl.

– Det går inte att gå omkring och oroa sig. Det går inte att leva ett liv där omgivningen bestämmer dina handlingar. Det vore ohållbart!

”Det går inte att leva ett liv där omgivningen bestämmer dina handlingar”

Går det även att se releasefesten som början på något nytt? Ett sätt att sätta punkt för Ram Di Dam.

– Jo, så är det nog. Det kan vara bra att sätta punkt och sedan gå vidare. Från och med nu är det Terra som gäller, skrattar Karl. Det är även bra för kreativiteten att ha ett avslut.

Hur är relationen till övriga medlemmar? Det har inte varit några sura miner?

– Absolut inte! Men det är klart att det är tråkigt att gå skilda vägar. Ram Di Dam har varit en stor del av våra liv. Flera av de gamla medlemmarna har dock andra projekt, Hugo Welthers har nått framgång med Katakomb. De är fortfarande våra vänner och de gillar musiken. När det gäller utvecklingen av låtar, så tycker jag att det är viktigt att andra får höra musiken, andra infallsvinklar är nödvändiga.

– Karl presenterar en låt. Ibland förstår vi precis, andra gånger kan det vara raka motsatsen. En idé kan ta nya vändningar efter att vi hört den, men det är främst Karl som arbetar aktivt med låtarna.

Ni släppte även ett medföljande fanzine. Carl Bild syns på omslaget. Vad är er relation till vår forne utrikesminister?

– Vad ska man säga! Alla politiker är ormar, men han är illa nog att agera ansikte. Men det var inte självklart att ha med Bildt, förklarar Mathias. Vi är ju egentligen inget politiskt band och det är lätt hänt att olika statement resulterar i missförstånd. Men det har inte blivit så mycket reaktioner. Det är mest positivt feedback!

Fanzinet är ytterligare ett bevis för gruppens DIY-kärlek och det är befriande med ett band som medvetet dras åt det personliga, istället för det kommersiella och världsomspännande. Karl förklarar dock att han skulle rekommendera att spela in på engelska om någon frågade om råd. Det ger ändå större möjligheter. För egen del fungerade svenskan som ett botemedlet mot skrivkramp, som försvann när fokus byttes från engelskan till modersmålet. Alla bitar föll på plats. Och nu har de mer eller mindre material för ett helt album.

– Dagens klimat gynnar dock inte skivor, förklarar Karl. Vi vill givetvis göra ett fantastiskt album, men just nu är det singlar som gäller. Det är bara att titta på Avicii. Han släpper ett par singlar, sedan säljer han ut Globen. Vårt mål är att spela in sjukt bra singlar och sedan följer ett grymt album.

”Det är bara att titta på Avicii. Han släpper ett par singlar, sedan säljer han ut Globen”

– Jag tror att rockvärlden är allt för traditionell, det gäller att tänka i nya banor, påpekar Mathias. Album kommer inte i första hand.

När släpps singel nummer två? Blir det en ny releasefest?

– Planen är att släppa singel nummer två efter sommaren. Det är tanken, men vi vill inte stressa, säger Karl. Jag känner så många som spelat in fantastiska skivor och singlar, men sedan har de hamnat mellan två stolar. Detta ska vi undvika!

Vi skämtar om att varje singel ska ges en egen releasefest, men är framtida låtar lika bra som ”Här kommer natten” borde denna tanke övervägas på allvar. Det är ändå ett av årets bästa släpp. Och håll utkik efter kommande spelningar.