Mariette gör revolution

Årets Pridelåt är gjord av EP-aktuella Mariette som trogna TV-tittare kunnat följa både i Idol och Melodifestivalen. HYMN träffade henne under West Pride i Göteborg.

“What if this is my revolution?”. Mariettes röst dansar till de ljusa klangerna i årets Pridelåt, en låt som ska peppa lyssnaren till att följa magkänslan. Få alla att göra sin egen revolution.

– Livet är alldeles för kort för att ha ont i magen och vara orolig för saker som går att göra något åt, säger Mariette och fortsätter:

– Vi kom på en liten slogan till låten som lyder “Säg upp dig, gör slut, kom ut”. Om du får ont i magen av att gå till jobbet eller skolan, om du känner att du måste komma ut för att du mår för dåligt, gör något åt det. Du måste aktivt söka och finna en styrka som gör att du orkar ta tag i det.

Regnbågsflaggorna är hissade utanför hotellet där vi sitter. Pride har nämligen kommit till Göteborg. På Mariettes handled sitter ett West Pride-armband. Hon var mitt uppe i skapandeprocessen av sin kommande EP när hon fick förfrågan om att göra årets Pride-låt. Hon uppmanade sina låtskrivarkollegor att inte tänka på det, utan att “skriva en bra låt och se var den hamnar”.

– Men när jag lyssnade på demon kände jag “herregud, här är den ju”. Jag behövde inte ens kämpa, den kom helt naturligt.

_DSC0339 copy

Många bekantade sig med Mariette för första gången i vintras, när hon medverkade i årets upplaga av Melodifestivalen. Men Mariette är ingen nykomling. Debuten kom för sju år sedan, då under namnet MaryJet.

– Jag ville nog konstla till det i onödan när jag släppte mitt första album, jag tyckte att MaryJet lät så himla coolt och internationellt.

Hon skrattar till.

– Men det var då, det var de gamla låtarna. Nu har jag fått vara med i Melodifestivalen och det känns som ett litet startskott för mig. Så varför inte bara köra på Mariette?

Det nya namnet har även fört med sig ett nytt sound, något som är en ständig strävan i Mariettes fall. Musiken ska växa med henne.

”Den här gången har jag velat hålla det enkelt”

Hon beskriver det nya materialet som ambient pop med mycket ljudlandskap och röster. Men framförallt är det ett tydligare sound.

– Jag slängde på allt möjligt när jag gjorde det första albumet. Till slut blev det bara en stor matta av instrument. Den här gången har jag velat hålla det enkelt.

Mariettes bästa Pride-minne skapades just här i Göteborg, när hon skulle uppträda på dåvarande HBT-festivalen.

– Jag var ny då och tänkte: “Wow, ska jag få spela inför så många människor?”.

Under kvällen ska Mariette premiärspela sin låt för alla de som väntar på att få starta revolution. Hon har ett tips till dem.

– Börja med att lyssna på ”My Revolution”, säger hon med ett leende.

– Sedan är det bara att bestämma sig för förändring. Det börjar med något så enkelt som en inställning och ett tankesätt.