Vem kan bli producent? – de ifrågasätter den sexistiska normen

Robyn. Foto: Nils Linde

Robyn. Foto: Nils Linde

I slutet av maj startade Popkollos projekt Vem kan bli producent? Projektet är skapat i samarbete med Robyn och KTH och går ut på att ifrågasätta och förändra den sexistiska normen kring musikproduktion. Den norm som säger att producenten alltid är en man, aldrig en kvinna. Projektledaren Cindy Lee svarade på våra frågor kring projektet.

Hur föddes idén till projektet?

– Popkollo, KTH och Robyn började spåna för drygt ett år sedan. Som du kanske vet så fick Robyn pengar av KTH när hon fick deras stora pris. En sak som kommit ur det priset är Teklafestivalen, en teknikfestival för unga tjejer, där bland annat Popkollo var med.

– Målgruppen för det här projektet är en annan, en äldre målgrupp, kvinnor som redan är aktiva producenter eller artister, och de som precis börjat producera. Det som är viktigt är att de som söker sig till oss har ett eget driv och en nyfikenhet och vilja att utvecklas. Vi har märkt att det finns ett behov: det saknas ett nätverk och en gemensam plattform. Det finns många som redan sitter och producerar, hemma i sina kök och sina sovrum, och vi vill ge dem möjlighet att gå vidare, att utveckla sitt producentskap.

Hur ska ni göra det?

– Dels startar vi ett mentorsprogram för producenter. Anmälan till mentorsprogrammet, både för mentorer och deltagare, öppnar i augusti. Men vi ska också bygga en studio och den studion är tänkt att bli ett nav, en plats där producenter kan träffas, bygga nätverk och lära sig av varandra. Vi tycker att den platsen saknas idag. De flesta jobbar solo hemifrån, eller känner sig malplacerade i de platser som finns, därför att de inte kan identifiera sig med de andra som är verksamma där.

producera


När blir studion klar?

– Det är väldigt svårt att säga just nu. Vi har precis startat projektgruppen, så vi har inte kommit så långt ännu. Det kan ta tid. Men man vet aldrig, någon trevlig fastighetsägare kanske ringer upp imorgon och säger ”här har ni 200 kvadratmeter”.

Kommer det här projektet påverka Popkollos övriga verksamhet?

– Ja, vi kommer lyfta in det här i ungdomsverksamheten. Vi ska uppdatera innehållet och utrustningen på våra Popkollon, och ge alla våra Popkolloledare en grundteknisk utbildning. Sen så kommer vi också skapa en inriktning som är just musikproduktion, på samma sätt som vi idag har kollon med inriktning på till exempel punk eller jazz.

Vad hoppas ni kunna åstadkomma med det här?

– Det finns en norm i samhället som vi vill förändra. Det är inte så att det inte finns kvinnor som producerar eller att kvinnor inte kan producera, men normen säger att producenten ska vara en man. Det vill vi ändra på. Genom att jobba långsiktigt. Genom att ge dem som redan är aktiva fler verktyg, fler metoder och nya mötesplatser. Och därmed skapa förebilder för andra som vill bli producenter.

Läs också Felix Lindéns reportage om kvinnliga producenter här.