Missa inte det här på Psykjunta

Områdesbilder

För tredje året i rad bjuder festivalen Psykjunta upp till en psykedelisk tvådagarstrip i de småländska skogarna. HYMNs Jonatan Martinson tipsar om några av guldkornen.

Förr i tiden var det Hultsfred man skulle åka till i mitten av juni för sommarens festivalupplevelse, nu är det Alvesta. Trots att festivalen Psykjunta bara funnits i två år levererar den ett spelschema som bäddar för en fantasisk festivalhelg.

På fredagen vill jag framför allt slå ett slag för Slowgold och Siri Karlsson. De förstnämna får äran att inleda festivalen, och med sin Crazy Horse-doftande andra skiva Stjärnfallet i bagaget kommer de att göra det med kraft. Frontfiguren Amanda Werne har inte bara en stark röst utan också ett knippe riktigt starka låtar.

Siri Karlsson spelar enligt egen utsago experimentell oberoende folk. Vad det ska betyda får de stå för själva, men tänk melodier sprungna ur svensk folkmusikmylla blandat med frijazz och urenergi så kommer man ganska nära hur de låter.

Områdesbilder

Lördagen är den längre festivaldagen, redan vid tolv drar Jin&Daun igång och 13 timmar senare avslutar Robert Leiner.

Psykjunta har tagit det sympatiska beslutet att inte lägga några band samtidigt. Det får inte bara följden att man kan se allt, man slipper också de jobbiga valen som vanligtvis präglar våra liv. Därför kan man njuta av både Amason och Tussilago under lördagseftermiddagen.

Vid åtta går malmöbandet Hey Elbow på och efter att ha sett ett par spelningar med dem kan jag garantera att det kommer bli magiskt. Shoegaze när det är som bäst helt enkelt.

Mitt sista tips blir Dungens konsert där de spelar sin egenkomponerade filmmusik till världens äldsta bevarade animerade långfilm The Adventures of Prince Achmed. Det kommer bli något utöver det vanliga.

Förköpsbiljetterna till festivalen tog slut häromdagen, men det ska enligt festivalens egen utsago finnas biljetter att köpa i dörren. Så mitt råd till dig som inte vet vad du ska göra av helgen är att sätta dig i en bil/springa/lifta/cykla till de småländska skogarna. Årets Psykjunta blir en festivalupplevelse du sent kommer att glömma.


Peppa med vår Psykjunta-playlist som du hittar här. Vi vill också gratulera Emma Stange som blev vinnare i vår Psykjunta-tävling.