Hallå där… ISSA!

issa

Den 12-14 juni är det återigen dags för Feministisk festival att inta Folkets Park och Moriskan i Malmö. Under tre dagar bjuds det på ett fullspäckat program med bland annat teater, föreläsningar, musik, film, marknad och klubb.

En av de som bokats till Feministisk festival är Kristina Issa, som tillsammans med sitt band ISSA kommer att framföra en konsert som kretsar kring den arabiska våren och det som händer i Syrien. En föreställning som nyligen framfördes på Stora Teatern i Göteborg. HYMN blev nyfikna.

Hur föddes idén om Arabic Spring-temat?

– Jag kommer från Syrien, jag har alla mina släktingar där och har alltid älskat det landet. Ända sen kriget hände för fyra år sedan så har jag känt att jag måste göra något. Jag måste hjälpa, men det är svårt eftersom jag är här. Så jag ville göra något för de människor som kommer hit till Sverige. För de människor som har lämnat allt. Jag vill ge dem hopp, jag vill att de ska känna gemenskap. Målet är att minska den segregation vi har i Sverige och bjuda in till rum där det vanligtvis är homogena grupper som är representerade.

Arabic Spring handlar om att skapa hopp, att utgå från historier från Syrien och kriget och skapa något vackert av det. Det är texter på engelska som är influerade av arabisk lyrik. Vi jobbar vanligtvis med en videokonstnär, som tyvärr är i Frankrike och inte kan vara med på Feministisk festival. Men annars så improviserar vi med utvalda filmklipp som har ett koncept som kallas HAPPY EXPLOSIONS. Att jobba med något hemskt och göra det ”vackert” eller hoppfullt.

Varför känner du att det är viktigt att vara med på Feministisk festival?

– Jag är kvinna, musiker och har utländsk bakrund. Jag jobbar för en jämställd scen, för en scen där alla har lika mycket värde, vare sig du är han, hon, hen eller den. Därför är detta viktigt för mig. Jag vill också uppmärksamma de feministiska framstegen i mellanöstern. Arabic spring.

Är det nån särskild programpunkt du vill tipsa om?

– Att vara på plats på festivalen! Ge stöd åt de som spelar.

Du är också engagerad i Popkollo. Vad får du ut av det projektet?

– Att jobba med unga musiker är fantastiskt, kunna ge dem verktygen att komma ut, att spela, att ifrågasätta normer och öppna upp sina ögon mera. Jag lär mig mycket om mig själv också, jag blir så sjukt inspirerad av dem. Starka människor som ger mycket till varandra.

– Vi försöker lära de medverkande att peppa varandra att alltid ge varandra stöd, och att föra vidare detta i musiken och i livet! Systraskap!

Läs mer om Feministisk festival här och lyssna på ISSAs debutplatta här.