Testbild! – Belka & Strelka

Belka och Strelka – två herrlösa ryska hundar tillika namnet på ett konceptalbum om de två fyrbenta kosmonauternas dygnslånga rymdresa signerat den Malmö-/Stockholmsbaserade gruppen Testbild!.

Till skillnad från själva albumet, som i fysiskt format endast släpptes i en begränsad upplaga av 249 exemplar, är musiken långt ifrån svårtillgänglig. Genom analoga dronelandskap, synthoreda och jazzig pop tar Testbild! med dig på en resa som känns som att spela Katamari Damacy tillsammans med Jay-Jay Johanson i regi av Wes Anderson. Att konceptet om en resa når fram är det ingen fråga om och att inte vilja färdas under albumets dryga 40 minuter är nästintill omöjligt, till fots, i fordon eller bara i tanken.

Trots att jag personligen uppskattar Testbild! som mest i de mer poppiga spåren som ”The Moon and the Stars” och ”Dogs in the Sky”, så är detta ett album som gör sig bäst att lyssnas på från början till slut och om och om igen – en intressant motpol till en trend om artisters löpande uppskattningstörstande digitala singelsläpp.

[Kalligrammofon, 23/2]

 

8