Ghost – Cirice

Rykande färska ”Cirice” är första smakprovet från Ghosts tredje album Meliora, som släpps via Reaktor/Universal den 21 augusti. Meliora innehåller tio spår och producerades av Teddybears-medlemmen Klas Åhlund, som tidigare rattat ljud åt bland andra Robyn, Alesso och Usher.

För mixningen stod legendaren Andy Wallace som jobbat med flera av musikhistoriens absolut största plattor, till exempel Nirvanas Nevermind, Slayers Reign in Blood och Run DMC:s Raising Hell.

Så, hur låter det då?

Det är klassisk Ghost, men precis som utlovat har riffen en mer framträdande roll än på förra plattan Infestissumam. På det planet känns ”Cirice” mer som debuten Opus Eponymous. Det är dock inte bara gitarrerna som fått mer plats; alla instrument låter mer, närmare, varmare, klarare och större.

Singelns omslag fortsätter på filmtemat från ep:n If You Have Ghost, vars konvolut baserades på den legendariska filmen Nosferatu, en symfoni i skräck från 1922. Här är det När lammen tystnar (1991) som stått för förlagan.

Någon direkt koppling mellan omslaget och låten är svårt att se, men kanske förklaras det genom den video som kommer inom kort. Om det ens finns en koppling, vill säga.

Värt att notera är också G-korsets nya utseende, med dubbla vertikaler.

Den här gången förs det satanistiska budskapet ut av Papa Emeritus III, den enligt legenden tre månader yngre brodern till Papa Emeritus II som sjöng på förra plattan. Sången känns mer integrerad än tidigare och låter också bättre än någonsin. Det är på det hela taget tydligt att hela bandet vuxit i takt med framgångarna.

Om ”Cirice” är representativ för Meliora är det mycket sannolikt att den tredje påven och hans namnlösa gastar har toppat både förstlingsverket och uppföljaren, vilket säger en del då de plattorna är bland det bästa som släppts i de tyngre genrerna de senaste trettio åren.