VIDEOPREMIÄR: Allra Käraste Syster – Live Sessions: ”Shaking Hands”

Allra Käraste Syster är inte bara titeln på en novell av Astrid Lindgren, det är också en kvintett från Malmö med sångerskan Andrea Hatanmaa och pianisten Ylva Almcrantz i spetsen. Tillsammans med Joakim Lissmyr på kontrabas och Hey Elbow-medlemmarna Ellen Pettersson och Liam Amner på flygelhorn respektive trummor gör de dramatisk sagolik musik som bland annat jämförts med Tori Amos. 2014 kom debut-EP:n, en platta lika mycket inspirerad av jazz som av pop.

I januari 2015 spelade bandet in två livevideor och HYMN är premiärvärdar för den första av dem. Bandet berättar:

– Tanken började i att vi ville föreviga de stråkarrangemang som Ylva skrev till vår releasekonsert av EP:n förra våren. Efter releasen pratade vi om att nästa steg att ta är att göra en musikvideo och då kändes det viktigt att göra en inspelning av hela konstellationen, vi + stråk + kör.

– När vi väl planerade videon kändes projektioner som en bra idé för att tillföra ett till lager i det visuella och blanda de olika uttrycken i musiken kontra filmen. Stop Motion-filmen, som vi skapade med förra höstens löv, är det som projiceras i ”Shaking Hands”. Den var egentligen tänkt att användas tidigare, som en musikvideo, men datorprogrammet crashade och vi glömde bort den lite, till idén om att göra live sessions väcktes. Allt föll liksom på plats då.