Vanbot – Perfect Storm

Småland har aldrig direkt varit någon succé när det kommer till att producera musiksensationer. Men kanske har även de äntligen fått en artist värd att sätta bibelbältet på musikkartan. Ester Ideskog aka Vanbot står nämligen för en av de bästa svenska plattorna hittills i år.

Med en drömsk röst och ett unikt sound som ligger rätt med det elektroniska landskap som banat vägen för andra nordiska succéer såsom har hon skapat en platta som fullkomligt skriker av modern och smart pop.

Fever Ray-mörker möter Robyn-glädje som stundtals är så briljant i sin allra enklaste enkelhet att det inte går att värja för de bombastiska elektroslingor som då och då hugger mot ens hjärta. Och det känns varmt och behagligt.

Perfect Storm kommer 4 år efter Vanbots debutplatta. Och det märks. För detta är väl genomarbetat och det hörs även att Ester har haft höga krav att slipa sina låtar till perfektion, såsom elektronisk pop bör vara. Tyvärr är det också det som fäller henne under vissa spår som inte väger upp den genomgående tematiska känslan som ska omge plattan.

Men skit i det. För det är bagateller i det stora hela. Vanbots platta är nämligen så mycket mer. Om vi tar vara på denna artist är jag inte bara övertygad om att hon kommer vara ett namn alla festivaler vill boka festivalsommaren 2016. Det kommer också vara ett namn alla vill se, inklusive mig själv.

8