Lucas Nord – After You

Det börjar väl kännas rätt bekant: Unga, svenska stjärnskott och producenter som drar över Atlanten och klättrar på topplistor som om de vore jagade av FBI. Dj:s som fyller arenor och rockar skiten ur allt vad rockstjärnor heter. Landets musikexport blomstrar och man får väl säga att stjärnproducenten Lucas Nord är ett hopkok av väl valda delar ur framgångsreceptet. 21-årigen är ju inte direkt lastgammal. Han kommer från dj-världen och hade dessutom med en låt på Tove Los – med all rätt – sönderälskade debutalbum Queen of the Clouds.

Om det är dags för Nord att gräva guld på egen hand nu återstår att se. Men med nya minialbumet After You känns det inte helt orimligt. På plattan har det hänt mycket sedan debuten Islands som Nord gjorde som 19-årig – redan då starkt eftertraktad av skivbolagen. Resultatet blev en dansvänlig platta med guldkorn som ”Run in Love” (med Tove Lo) och ett samarbete med Urban Cone. Men riktningen är alltså ny på After You. Efter att ha ugglat bakom mixerbord bestämde sig Nord för att ta mikrofonen i egna händer och spelade in låten ”Nothing Left”, en elektronisk R&B-låt med stora känslor som mynnat ut i ett helt album.

Inspirationen fick Lucas Nord när han tog pick och pack och flyttade till London. Och nog kan man höra det brittiska, regngrå på After You. I övrigt är det sjuspåriga albumet smart, rak och effektiv danspop som gjord för de där nätterna när man inte bryr sig om att skorna klistrar mot utspillt whatever på dansgolvet. Nord hämtar influenser från lite alla möjliga håll; soul och R&B prydligt producerat på houseig botten. ”Nothing Left” och monstersingeln ”Voices” är självskrivna hits men även peppiga ”Think” och ”Issues” som lämnar typ obotlig öronmask, lyfter plattan.

Det känns helt klart som Lucas Nord går mot något mer eget – men kanske är det också där kalaset brister. Signatursoundet skymtas, men jag saknar något mindre tillrättalagt, ett steg bort från artistkollegerna. Kanske lite skitigt. Men vi får väl se. 80-talsrocken kanske ringer och vill ha tillbaka sin recensent. Och recensenten kanske får äta upp sin hatt och inse att Nord redan tagit över.

[Cosmos, 19 maj]

7