Du Blonde – Welcome Back to Milk

Häromsistens tillkännagav Beth Jeans Houghton att hon skulle byta skepnad. Hennes tidigare projekt Beth Jeans Houghton and the Hooves of Destiny hade förpassats till malpåsen, och framöver skulle hon byta stil och persona och släppa skivor under namnet Du Blonde. När hon sedan släppte en teaser-video inför det första singelsläppet från den nya skivan Welcome Back to Milk – den grungigt malande ”Black Flag” med doft av såväl Soundgarden som Black Sabbath – fick man intrycket av att hon hade övergivit sin excentriskt folkinspirerade knaspop som präglade debutalbumet Yours Truly, Cellophane Nose, och att det numera skulle bli RAWK för hela slanten.

Men nu är ju det sällan helt enkelt att göra en total tväromvändning. Visst, Welcome Back to Milk är rockigare än vad Houghton tidigare har åstadkommit; i mångt är det en rastlös historia, full av uppbrott och taskiga relationer. Dock slås man vid en närmare genomlyssning av skivan av hur intrikat den stundtals är. Oväntade körer, handklappningar och trumpeter dyker upp som från ingenstans, och framemot slutet av skivan får vi plötsligt sällskap av Samuel T. Herring från Future Islands som gör sin bästa sånginsats någonsin med en nära nog perfekt Tony Christie-imitation i ”Mind Is On My Mind”.

Det jag tar med mig från den här skivan är att Houghton är en artist som är i ständig jakt på det perfekta uttrycket. Än har hon nog inte hittat ända fram, men en sak är säker: oavsett vad hon gör är det alltid intressant och aldrig tråkigt. Jag kommer att följa henne noga, och det tycker jag att du också ska.

[Mute, 19 maj]

 

7