Entrails – Obliteration

 

Efter en av och på-tillvaro under större delen av 90-talet, kickades småländska Entrails igång på allvar 2008. Gitarristen Jimmy Lundqvist drog ihop ett band bestående av medlemmar från bland annat General Surgery, Birdflesh och Skogen och spelade raskt in ett par demos.

Nu har det blivit dags för fjärde fullängdaren Obliteration, som precis som sina föregångare är ett stålbad i HM2-pedal och schyssta dödsmelodier. Även denna gång står halvlegendaren Dan Swanö för ljudrattandet – givetvis med ett tämligen oklanderligt resultat.

Även om det inte är uttalat, finns här ett helt gäng flörtar med den svenska metallhistorien: bandets logga med stort E och stort S och snarlikt typsnitt skriker Entombed, låttiteln ”Epitome of Death” för tankarna till Repugnant-titeln Epitome of Darkness, och i samma låt spelar bandet en bit av Chopins välkända ”Begravningsmarsch”, som tolkades av CandlemassNightfall.

Det är otroligt lätt att förföras av HM2-pedalernas magi, men bland de tio låtarna finns några svajiga stunder. ”Bonestorm” känns nästan ovärdig i sällskap med en pärla som ”Midnight Coffin”, och avslutande ”Re-Animation of the Dead” överlever egentligen bara tack vare den mäktiga slingan som tar över de sista 90 sekunderna.

På det hela taget är Obliteration en av årets höjdpunkter för alla Sunlightdödstörstande, men Entrails har fortfarande en bit kvar till mästerverket.

[Metal Blade, 18 maj]

7