Little Wings – Explains

 

Little Wings blev ett namn i samband med att Devendra Banhart erövrade popvärlden i början av 2000-talet. Båda stod för folkpop med udda karaktär. Och med bas i legendariska skivbolaget K Records släppte Little Wings ett flertal lo-fi-skivor, som med rätta räknas till periodens allra bästa. Inspelningarna är sömndruckna, får en känsla av att de är inspelade tidigt på morgonen, innan musikerna orkat stämma sina instrument. Nu är det dags att återvända till detta charmiga popuniversum.

Little Wings kan med lätthet bantas ner till sångaren och låtskrivaren Kyle Fields, och denna gång har Fields inspelningar fått ett nytt hem. Det är nämligen Woodsist som ger ut den ny skivan Explains, vilket gör att förväntningarna stegras ett par snäpp. Detta är nämligen ett skivbolag som kan handskas med bristfälliga ljudupptagningar. Men i likhet med Woods har Little Wings slipat på uttrycket och dessa dagar är ljudbilden mer förfinad och mogen. Kan konstatera att förstnämnda band klarat övergången bättre.

Förfiningsprocessen har pågått under en längre tid och det är inget ovanligt att artister väljer att putsa på sitt uttryck. Och i de bästa stunderna lyckas Fields att ta vara på sina melodier, ge dem liv och energi, som gör det värt att återvända till albumet. Singeln ”By Now” är ett talande exempel och kan bäst beskrivas som trivsam solnedgångspop. Stämningen är melankolisk, men samtidigt inbjudande. I andra fall blir det mest sövande och de upplyftande melodierna från de första inspelningarna lyser med sin frånvaro. Återkommer dock till fina ”Around The World”.

Explains är en skiva som snurrar på, men det är allt för lätt att tappa bort sig. Emellanåt fastnar en melodi, men sedan är den försvunnen. Fields har absolut inte spelat in ett dåligt album och de försiktiga countrygitarrerna smälter in alldeles perfekt. Ändå saknas det lilla extra.

[Woodsist, 26 maj]

6