Zac Brown Band – Jekyll + Hyde

 

När det på hemmaplan omåttligt populära countryrockbandet Zac Brown Band släpper en skiva som de kallar för Jekyll + Hyde, kan man kanske förvänta sig en viss spretighet. Men här har vi något som helt går utanpå detta – 16 låtar, varav de flesta är av så olika genrer som att de inte borde ligga på samma skiva.

Redan när inledande ”Beautiful Drug” fläskar igång med banjo, autotune och arenarock-körer anar man att Zac Brown & co siktar direkt på försäljningslistorna. Och dessa misstankar bekräftas genast med den smörigt sentimentala ”Loving You Easy”. Här är vi många mil långt bort ifrån sådana banaliteter som ”artistisk integritet” och ”konstnärliga visioner”. Här tar man konsekvenserna av cd-skivans död och hamrar kallsinnigt ut singelspår som ska kunna hamna i så många reklamfilmer som det bara är möjligt.

Så fortsätter det genom hela skivan. Oavsett om genren är country, gospel, rock, storbandsjazz eller grunge (jomen visst, om det inte är den gamle Soundgarden/Audioslave-sångaren Chris Cornell som glatt säljer sin själ och är med och sjunger på ett spår), är musiken konstruerad för att uppfylla den minsta gemensamma nämnaren och tilltala alla. Därmed tilltalar den ingen.

Att Zac Brown i ”Remedy” sjunger om ”love, music and life” känns så fel, så att man stannar upp och tänker, ”men vafan sjöng karln egentligen?” Hakuna matata-afrikanismer blandas med irländska flöjter och (ännu mer) banjo, och jag kräks i munnen medan Zac glatt skrålar ”GOOOOOD IIIS LOOOOOVE!!! AMEEEEN!!!”
Detta är, kort sagt, musik för folk som inte bryr sig det minsta om musik.

[Southern Ground, 28 april]

2