Redaktionens favoriter v.20

Doe Paoro. Foto: Neil Krug

Tänk att det redan är fredag! Veckan går fort när man har roligt (och ledigt). Vi fortsätter traditionsenligt att samla redaktionens bästa musiktips just nu. Precis som vanligt är det en fin mix av godis att sätta tänderna i lagom till helgen.

Doe Paoro – ”The Wind (feat. Adam Rhodes)” (låt)

Los Angeles-baserade sångerskan Doe Paoros nya låt är producerad av Justin Vernon (Bon Iver) och gästas av Adam Rhodes på sång medan Chicago-duon Supreme Cuts står för beatsen. Ett nästintill perfekt samarbete och ännu vackrare blir det av att veta att låten handlar om Hurricane Sandy.

Kamasi Washington – The Epic (album)

Mer passande namn har ett album sällan haft. Inte bara att denna fenomenala saxofonist från Los Angeles nya skiva är nästan tre timmar lång – själva produktionerna innehåller också extra allt. Ett tungt artilleri av blåsare samt stråkar och kör där det behövs. Och suveräna sångerskan Patrice Quinn som gör att några låtar (”The Rhythm Changes”, ”Malcolm’s Theme” och ”Henrietta Our Hero”) blir lätta att ta till sig även för de som inte är så vana jazzlyssnare. Vi återkommer eventuellt med en fullskalig recension av The Epic, men det är inte helt lätt att veta var man ska börja när man ska skriva om ett praktverk som detta.

Jackson C. Frank – ”China Blue” (låt)

Blues och folksångaren Jackson C. Frank är en av alla musiker som hade talangen, men som även levde ett liv som skadade mer än gav. New York-sångaren är mest känd för ”Blues Run The Game” från 1965 (finns med på hans självbetitlade debut som  producerades av Paul Simon). Nu återutger Ba Da Bing hela Franks låtkatalog, inklusive den outgivna ”China Blue”. Kopplingen är långtifrån självklar, men alla som någonsin lyssnat på blues, har under någon period i sitt liv kommit i kontakt med B.B. King. Jackson C. Frank är förmodligen inget undantag. Inatt avled King i sitt hem vid en ålder av 89 år. Redaktionen minns honom som en av de bästa och mest inflytelserika gitarristerna genom tiderna och vi hoppas att han får ta med sig sin gitarr Lucille in i himlen. Något annat vore otänkbart.

STIL: Kim Gordon – cool kombo av konst och kantig rock (radioprogram)

Vem kan motstå ett helt radioprogram ägnat åt Sonic Youth-legenden Kim Gordon. Att det dessutom innehåller intervjuer med Stockholms coolaste band ju nu (Dolores Haze) och Tants Strul-basisten Liten Falkeholm är bara extrema plus.

Adna – Memento Mori (remix-EP)

Berlinbaserade Göteborgssångerskan Adna fortsätter på det mörka spåret och har valt döden som tema för sin nya remix-EP. Death Rattle, Döden, Eternal Death och Funny Death har mixat några av hennes låtar som här fått annorlunda kostymer.

Min Stora Sorg – ”Gud gråter” (video)

Känslosamt, avskalat och alldeles, alldeles underbart.