Nya möjligheter för Walking With Strangers

Tanken var att Walking With Strangers nya skiva Terra skulle släppas den 8 maj, men så blev det inte.

– Nej, det blev något fel på tryckeriet i Tyskland. De fysiska skivorna skulle komma den åttonde, men så blev det uppskjutet till 22 maj. Då kände vi att det var lika bra att släppa allt på samma gång och sköt upp det digitala släppet också.

Det brusar lite lätt i telefonen när Christian Höijer, basist i Walking With Strangers berättar om nya skivan.

– Vi har lagt ner mer tid på nya plattan än tidigare och har kunnat fokusera mer på låtarna, lägga in nya element som höjer dem och tagit bort det som känts överflödigt. Det är mer slipat. Robin har även lagt mer krut på textskrivandet. Vi har kunnat fokusera på helheten liksom, att få till en bra platta där spåren är bra för sig, men ändå funkar ihop.

Terra ges ut på Burning Heart och Christian menar att det ger nya möjligheter.

– Det är ett legendariskt bolag! Varje gång man har sett Burning Heart-loggan på en platta har man tagit sig en extra titt. Det ger ju nya möjligheter när bolaget är så pass erkänt, samtidigt som det är ett bevis på att vi är inne på rätt spår.

Jag nämner att jag såg bandet live när de spelade på House of Metal för två månader sedan och vi kommer in på att Walking With Strangers stilmässigt stod ut bland banden på festivalen. Jag frågar om det även gäller i hela metalsverige.

– Ja, vi är ganska ensamma i Sverige om den här lite mer amerikanska stilen som vuxit fram hos oss under de senaste åren. Det finns några andra, men inte som når ut lika mycket som vi. Det är den musiken vi har vuxit upp med, men det var ju bara amerikanska band som körde den stilen då. Men nu har vi varit ute med de äldre gubbarna, senast Soilwork och deras fans är väl typ 30-40 bast, så de kanske inte är så hemma med den här yngre metalstilen som vi kör. Fast det känns som om de oss diggar ändå. De vet bara inte att det finns 500 band i USA med liknande stil.

Hur kommer sommaren att se ut för er?

– Vi har som sagt precis kommit hem efter en turné med Soilwork och nu ska vi vara hemma ett tag. Sen blir det en del Europaspelningar, vi kommer att spela på nån festival i Tyskland och förhoppningsvis i Sverige också. Hösten är också i planeringsstadiet, inget är spikat än så länge.