Les Big Byrd – Stockholm Death Star (EP)

Les Big Byrd har återigen tagit på sig de kalejdoskopiska glasögonen; förstasingeln ”I Woke Up In A Dream” färgar världen i ett purpurfärgat skimmer, himlen gnistrar och Jocke Åhlund virvlar ut över en grönskande sommaräng. Ljudbilden är med andra ord lättsammare än på exempelvis ”Back To Bagarmossen” – tankarna förs till valfritt shoegazeband som snöat in på The Byrds. Originalitet är med andra ord inget som eftersträvas, men Stockholmskvartetten har en förmåga att återanvända med finess. Och denna gång är inget undantag.

Det instrumentala titelspåret ”Stockholm Death Star” har en mörkare framtoning och ljudbilden påminner om soundtracket till en 80-talsthriller. Hotet är okänt, men ständigt närvarande. Åhlund har sagt att ”Stockholm är ett ont ställe som suger” och med dessa tongångar i huvudet, förstår jag hans inställning. Tredje spåret ”Anywhere But here” tar trippen vidare och med sitt karakteristiska driv är det omöjligt att inte hänföras. I början av 2000-talet tillhörde denna ljudbild Silverbullit.

EP:n avslutas med sju minuters sinnesutvidgande och atmosfärisk gospelkraut. Det är nästan så att skivan borde ges en varningsetikett. Varning! Denna skiva kan ge lyssnaren utomvärldsliga upplevelser. Risk för bestående men. Kontakta Anton Newcombe om illamående eller annan bieffekt uppstår.

Personligen anser jag att risken är värd att ta och det gäller att vårda band som tar rocken på största allvar. Det existerar nämligen få band som matchar Les Big Byrds totala hängivenhet till det psykedeliska rockarvet. Emellanåt vilar de dessvärre lite väl mycket på traditioner och melodierna har hörts på annat håll. Genren har sina begränsningar och det är bara att acceptera.

Les Big Byrds resa slutar dock inte med denna EP; inom kort släpps nämligen uppföljaren Liquid SkyHöga Nord Rekords och från denna skiva har bandet ventilerat underbara ”The Summer Ends Tonight”. Denna låt ger mest psykedelia för pengarna.

7