Festivalkriget kommer till Sverige

2013 var ett mörkt år för Festivalsverige. Efter sviktande biljettförsäljningar fick de två moderna festivalklassikerna Siesta och Peace and Love kasta in handduken. Den sistnämnda fick dessutom kämpa mot ännu större motgångar.

För i samma veva som 2012 års upplaga av Peace and Love hade redovisat en förlust på 13 miljoner tågade tyskägda festivaljätten FKP Scorpio in och presenterade sin nya svenska festival Bråvalla, med målet om att bli Sveriges största festival. Och då festivalen skulle äga rum samma helg som Peace and Love behövde en inte vara festivalexpert för att räkna ut resultatet. Knock out i första ronden, och Peace and Love var ett offer för den beryktade festivaldöden.

Trots att det bara gått två år har FKP Scorpio i princip tagit över den svenska festivalmarknaden. Med vad som känns som ett obegränsat kapital och flaggskeppet Bråvalla ligger de längst fram i ledet när det kommer till bokningar och antalet besökare. Och i vad som skulle kunna jämföras med en invasion slår de upp festival efter festival i varenda europeiskt land de kan komma åt. Nu senast i vårt kära grannland Danmark där Bråvallas systersfestival, Tinderbox, i Odense, blir sommarens nyhet. Och då festivalen äger rum samtidigt som inledningsdagarna på Roskilde har danska musikmedier valt att beskriva FKP Scorpio-intåget som ett fullskaligt festivalkrig. Något som i sin tur fått Roskilde att svara med just krigshornet. För bara någon vecka efter nyheten om Tinderbox gick Roskilde ut och bojkottade danska bokningsbolag med FKP Scorpio-anknytningar till Tinderbox, samt Northside (också FKP Scorpio-ägd dansk festival) med motiveringen att de tyckte det var olämpligt att festivaler och bokningsbolag var i samrörelse, eftersom de då kunde styra marknaden.

Efterspelet kring detta resulterade i en sådan röra att det i nuläget är oklart vad som egentligen händer, mer än det ryktet som jag fick förklarat för mig via Festivalpodden om att bandbokare från respektive festival hade mötts över en Tuborg för att utlysa tillfällig vapenvila.

I festivalsverige har vi varit försiktiga med att snacka om festivalkrig. För med tanke på att FKP Scorpio kunnat skövla bort eventuella konkurrenter utan att möta något vidare motstånd blir det svårt att kalla det för krig. Tills nu.

För ett tag sedan blev det nämligen klart att Live Nation förvärvar en majoritet av Stureplansgruppens festival- och konsertverksamhet. Bland Stureplansgruppens festivaler hittar vi bland annat sveriges största EDM-festival Summerburst, medan Live Nation redan har hand om Lugerägda Way Out West och Stockholm Music & Arts. Och plötsligt har FKP Scorpio en gigant mot sig som de inte kan väja för utan att behöva ta till hårdhandskarna.

Att Live Nation allierar sig med Stureplansgruppen är i det stora hela antagligen inte för att de vill kriga mot FKP Scorpio. Men ser man på det i ett festivalanalytiskt perspektiv finns det tydliga tendenser på att det är just det som är fallet. Huvudingrediensen stavas EDM, genren vars artister stigit allt högre på de större festivalernas poster genom åren och på så sätt blivit de stora dragplåstren. Inte minst på Bråvalla, där bland annat Avicii och Calvin Harris headlinat. Namn som samtidigt varit självklara för Summeburst och som nu FKP Scorpio måste slåss ytterligare om för att boka. Och där tidigare Way out West och Bråvalla stått som två helt skilda festivaler när det kommer till bokningar presenterar nu Way Out West namn som Ellie Goulding och Kygo, två namn som tidigare kändes givna i att hamna i Bråvallas händer, men som nu istället hamnar i Göteborg när Live Nation bjuder upp till fight.

I slutändan är Live Nation vs FKP Scorpio enbart spekulationer. Men som insatt i festivalvärlden går det inte att väja för varningsklockorna som ringer. Festivalkriget har nått Sverige. Vi ser det inte nu. Inte öppet i alla fall. Men i takt med att FKP Scorpio fortsätter pumpa in pengar i Bråvalla samtidigt som Live Nation hårdsatsar på Summerburst samtidigt som de gör Way out West mer och mer EDM-vänlig så kommer kulorna att vina. Och som vanligt är det inte festivaljättarna som går förlorande ur striden. Det är alla runt omkring. Artisterna som kommer i kläm mellan bokningsbolagen, samt de mindre festivalerna som inte har en chans att hänga med i den snabbt påhejade utvecklingen och på så sätt går samma öde som Siesta och Peace and Love till mötes. För att inte tala om oss besökare som tvingas välja mellan festivalerna för att vi inte längre kommer ha råd med att gå på båda. Vi hamnar i exakt det läget som danska festivaler och deras besökare befinner sig i nu. En röra, utan några vinnare.

Om ni tyckte festivalåret 2013 var ett mörkt år. Vänta ni bara. Summer is coming.

P.S. När denna text var färdigskriven kom nyheten om att Live Nation är med och arrangerar en ny stor festival i Karlstad, där David Guetta är presenterad som första akten. Festivalkriget kommer tidigare än vad vi trodde.