[Lo] ”Jag har behövt bevisa att jag kan”

LO-5

Inför Record Store Day på lördag utannonserade Malmöitiska skivaffären Rundgång en tävling i vilken band och artister kunde tävla om en spelning under butiksfesten på lördag. Lotta Fahlén, som gör vacker experimentell elektronisk pop under namnet Lo, var en av vinnarna. Vi blev naturligtvis nyfikna och bestämde oss för att lära känna henne lite bättre. 


Skulle vi kunna få en kort presentation av dig själv, vem är Lo?

– Jag har alltid skapat i olika former, alltid experimenterat med dans och teater. Jag har sjungit, spelat, skrivit, målat, filmat och fotat. Alltid sökt efter något. För ett par år sedan lät jag allt smälta samman och sakta men säkert har Lo växt fram. Lo är summan av kardemumman.

– Så här brukar projektet beskrivas: ”Lo, likt lodjuret, vandrar ensam i ständig rörelse. På vägen samlar hon organiska ljud, som tillsammans med trummaskiner, syntar, astral sång och magnetiska texter skapar drömsk electropop som flimrar genom täta viskande skogar, snötäckta fantasiöknar och gnistrande magiska rymder. Lo’s liveshow framförs ofta tillsammans med ljudkonstnären Carl Bromell och garanterar dansant eko, fantasmagoriska videoprojektioner och en resa för sinne och hjärta”.

Kanske för att den vanligaste frågan jag får när jag säger att jag gör musik är: ”jaså, du sjunger i band?”

Som jag förstått det gör du allt själv; skriver, skapar och producerar. Blir det aldrig ensamt? Vad skulle du säga är fördelarna med att vara solo?

– Fördelarna med att vara solo är friheten och att kunna styra över när, hur och var jag jobbar – det är jag som bestämmer över resultatet. Det har varit viktigt att kompromisslöst göra allt själv från grunden – musik, text, visuals och produktion. Kanske för att den vanligaste frågan jag får när jag säger att jag gör musik är: ”jaså, du sjunger i band?”. Det finns fortfarande en bild av att det är just sjunga som kvinnor i musikindustrin gör och att det är snubbar som producerar och står för det tekniska. Jag har behövt bevisa att jag kan.

– Men jo, ibland har det känts lite ensamt. Jag har ibland saknat någon att bolla med och jag tror det är viktigt att våga släppa in andra i ens soloprojekt lite då och då. Jag har börjat samarbeta med två fantastiska musiker – tidigare nämnda Carl Bromell, världens roligaste ljudkonstnär som liksom jag samlar på ljud, och den fantastiska singer-songwritern Miranda Gjerstad, och det är väldigt givande.

Hur ser planerna ut för resten av året?

– I sommar planerar jag att släppa en EP och jag har en hel del roliga festivaler inbokade så som Nation of Gondwana i Tyskland och Makvärket Opening Festival i Danmark. Lo kommer även vara med på en hyllningsplatta till Sparklehorse som släpps i höst.

Slutligen – du spelar på Record Store Day på Rundgång i Malmö på lördag. Är du en skivsamlare?

– Nyligen fick jag en vinylspelare av min kollektivvän och jag blev helt salig. Rotade fram föräldrarnas gamla vinylsamling och har strosat omkring på loppisar och fyndat, så en liten samling har jag allt. Jag älskar knastret från spelaren och det är helt klart en annan upplevelse med det fysiska formatet. Det blir ett annat sätt att lyssna på.Förutom Lo så spelar Malmöbanden KUST och PAL under Record Store Day på Rundgång. Läs mer om eventet här.