Tinashe: Debaser Strand, Stockholm 15/3

Trots att svenska förbandet XOV säger att huvudpersonen står bakom scen och hör publiken när han denna kalla marskväll försöker värma upp lokalen tar det ganska lång tid innan Tinashe kommer på scen. Debaser Strand är glest till en början men fylls snabbt på och till slut är det fullsmockat av fans till Kentuckyfödda Tinashe. Det är svårt att tro att hon bara är 23 år gammal. Hon har så mycket rå energi att man kan tro att hon levt tre livstider, erfarenheten av att stå i rampljuset är högst påtaglig och att hon är som gjord för att stå där liksom strålar ur hennes blick.

Med sig på scen har Tinashe fyra dansare som flankerar hennes varje steg – och just dans bjuder hon mycket på. Man märker att Tinashe ger allt, och hon är en explosion av både sexighet och professionalism. Tack vare den relativt trånga lokalen känner man närheten, nästan som om hon är i publiken. Vid de mer dansanta numren glömmer man för en stund bort att man är i ett kyligt Stockholm en söndagkväll, det är snarare som en svettig venue i downtown LA. Tinashe hinner med både ett klädbyte och flera korta sektioner tillägnade dem som ”äger något av hennes mixtapes ” – hon har släppt tre stycken innan debuten Aquarius förra året. Det var längesedan världen fick ta del av en sådan ung artist med så mycket kraft och solklar självsäkerhet. Trots att hon bara har två stora hits i ryggen har Tinashe redan väldigt trogna fans.

Kvällen avslutas på ett perfekt sätt genom att R&B-stjärnskottet drar ner på tempot och sjunger skivans kanske vackraste låt – dimmiga ”Bated Breath”. Det är också här som hennes röst kommer fram på bästa sätt, i en del av de mer fartiga låtarna kompenseras den stundtals något bristfälliga sångkvaliteten med hundra procent attityd. Och precis som publiken förutsatt så blir sista numret monsterhiten ”2 on”, något som får Strand att lyfta från marken i eufori.

Se alla Alexander Tillhedens bilder från spelningen här.