Skurklandet tar saker och ting som de kommer

På onsdag den 18 mars släpper Malmöbaserade Skurklandet nya skivan Det Stora Ingenting. Frontfiguren och låtskrivaren Jimmy Bussenius har bland annat jämförts med Jakob Hellman för sin melodikänsla och sitt poetiska språk. Själv menar han att de gör pop med punkhjärta. Läs Anton Lindskogs intervju.

Jimmy Bussenius erkänner att han har lätt för att glömma av omvärlden när han får släppa loss sin kreativitet. När Rockfoto träffar honom är han försenad efter att ha fastnat med tankarna i ett kreativt problem på sitt dagliga jobb på en arkitektfirma i Malmö.

Det var i samband med en flytt från uppväxtorten Ronneby till Lund år 2006 som hans nu Malmöbaserade band Skurklandet antog sin nuvarande form.

– Vi hette Eldorado tidigare, berättar Jimmy. När jag skulle registrera en hemsida åt oss märkte jag att det redan fanns tusentals band som hette Eldorado. Så jag tänkte ut ett nytt namn till oss som vi garanterat skulle vara ensamma om.

Vilket land är egentligen Skurklandet?

– Det beror på vem man frågar. För någon är det kanske Sverige medan någon annan skulle svara att det är Syrien. Det syftar på det onyanserade uttrycket ”skurkstater”.

– Jag har faktiskt funderat på att byta ut det, avslöjar Jimmy. Ibland gillar jag namnet men vissa dagar kan jag tycka att det låter lite ”naivt”. Ja, som något hämtat ur en Kalle Anka-serie.

Det är Jimmy som är huvudsakliga låtskrivaren i Skurklandet. Att texterna skulle vara på svenska var bestämt från första början och kom från förebilder som Charta 77 och Sinn Fenn.

– Jag lyssnade mycket på svensk musik när jag började skriva låtar och då ville jag göra sådant som påminde om det jag själv lyssnade på. Svenska är ett ”naket” språk. Det är enklare att gömma sig bakom ett filter av något slag när man skriver på engelska. Man kommer närmre lyssnaren på svenska men blir också mer utlämnande.

– Nedsidan av det är att man blir väldigt nischad när man sjunger på svenska. Jag har gjort några försökt att skriva på engelska men inte riktigt fått det att fungera.

Vad tycker du om svensk musik i övrigt?

– Det finns mycket som är bra. Konkurrensen är hög, det görs ju så otroligt mycket musik i Sverige och det verkar bara bli mer och mer. De flesta konserter jag går på är faktiskt med band som jag känner. Eller så är jag åtminstone bekant med någon medlem. Det blir alltid lite mer intressant att gå på spelning när man har ”koll” på vilka som är med i bandet och kan leva sig in i deras situation.

Den 18 mars släpper Skurklandet nya skivan Det Stora Ingenting. Namnet ska enligt Jimmy utläsas som ”det stora av ingenting” och kan syfta på ”rymden, döden eller evigheten”. Skivan föregicks för några veckor sedan av den, delvis leranimerade stop-motion-filmade videon till låten ”En Livbåt Flyter Ut”.

– Jag har alltid hållit på med konst och haft och ett stort intresse för att måla och rita, berättar Jimmy. Det har jag tagit med mig till bandet och därför har också den visuella biten blivit en väsentlig del av vad vi gör.

Videon till ”En Livbåt Flyter Ut” spelades in i Jimmys lägenhet tillsammans med några vänner som efteråt fick betalt i pizza. Därefter har Jimmy själv filmat varje bild och klippt ihop det färdiga resultatet under några sömnlösa nätter.

– Jag höll på jättemycket med modellera när jag var mellan 4 och 10 år gammal, minns Jimmy. Då satt jag ofta instängd på mitt rum och byggde upp egna världar av lera. När jag sedan fyllde 11 började jag förstå baksidan med det. Då började det gå upp för mig hur mycket av det sociala livet jag hade försummat när jag satt ensam och byggde. Jag slängde all min modellera och det blev lite traumatiskt för mig. Jag rörde faktiskt aldrig modellera igen innan vi gjorde videon till ”Kugghjulet”.

Skurklandet har fyra spelningar inplanerade i dagarna efter släppet av Det Stora Ingenting. Till sommaren hoppas de på att få åka ut och spela på några festivaler.

– Det är ju jag som är ”kapellmästaren” i bandet och lägger fram visionerna. Problemet är att jag kanske inte alltid har så jättelång framförhållning utan mer tar saker och ting som de kommer. Om man jämför med ett mer framgångsrikt lokalband som Dalaplan så är de, till skillnad från oss, jätteduktiga på att strukturera upp saker för en lång tid framåt.

– Att göra en skiva tar så mycket tid och energi. Efteråt tänker jag alltid att det här var sista gången. Men efter något år har man alltid förträngt mödan och tänker att ”man kanske ändå skulle spela in en skiva till, den här gången kanske det inte tar så lång tid…”

Skurklandets nya skiva Det Stora Ingenting släpps den 18 mars. Samma dag är det releasefest på Grand i Malmö. Läs mer om evenemanget här.