Sorcerer – In the Shadow of the Inverted Cross

Stockholmsdoomarna Sorcerer hann bara släppa två demos innan de stängde butiken 1992. 18 år senare plockade basisten Johnny Hagel och sångaren Anders Engberg ihop en ny sättning och gjorde sporadiska festivalspelningar ute i Europa. Gigandet gav mersmak och nu kommer den till slut – debutplattan.

Det går naturligtvis inte att bedöma det här som en debutplatta, även om det formellt är det. Kraven på Sorcerer är betydligt högre än på en random debutant, det går inte att komma ifrån.

Trummisen Robert Iversen har chefat över inspelningarna och fått till en produktion som är både tung och klar, vilket passar bandet perfekt. Musikaliskt finns heller ingenting att anmärka på. Särskilt imponerar magnifike Anders Engberg som vuxit till en av genrens absolut bästa vokalister. Låtmaterialet då? Skiftande, visar det sig.

Öppningsspåret ”The Dark Tower of the Sorcerer” är powerdoom i världsklass. ”Lake of the Lost Souls”, titelspåret och ”Prayers for a King” är alldeles utmärkta doomörhängen som visar bandets bredd och djup. Så långt, allt väl.

”Sumerian Script” med sin tydliga Iron Maiden-influens är bara okej fram till mitten av låten då bandet gör något eget av den och lyfter den rejält. ”Pagan’s Dance” känns märkligt slentrian, trots ambitiöst låtsnickeri. Dessa två spår kunde ha gjorts bättre, kort sagt.

”Exorcise the Demon” vill vara allt på en gång – låten hade tjänat på att göras mindre komplicerad och körerna borde ha gjorts på ett annat sätt eller tagits bort helt. ”The Gates of Hell” känns som ett förgängligt 80-talsband som försökte spela amerikansk power metal trots att de egentligen inte ville. Det är i dessa två låtar som In the Shadow of the Inverted Cross snubblar.

Även om två spår inte hänger med alls och två bara når halvvägs, är halva plattan skyhögt över medel. Kanske ligger det prestationsångest och perfektionism bakom den långa tid det tog för bandet att få ihop albumet, och kanske är det också det som gjort att de inte riktigt når hela vägen den här gången.

7/10