Bruno K Öijer – Skugga kommer

Säg Bruno K Öijer och de flesta tänker på en krullig, tärd gentleman med stirrig blick som gjort sig vida berömd för sina hypnotiska diktuppläsningar och sin aggressiva civilisationskritik. Öijers första diktsamling, Sång för anarkismen, kom redan 1973 och blev med sitt raka, brinnande språk och sin maniska uppriktighet snabbt en klassiker. Med tiden har Bruno blivit allt mer folkkär, samtidigt som han hela tiden lyckats behålla sin trovärdighet som undergroundpoet. Hans senaste diktsamling, Och Natten Viskade Annabell Lee, släpptes i höstas och togs emot med öppna armar av en samlad kulturelit. Just nu är Öijer, 63 år gammal och alltså still going strong, ute på en bejublad Sverigeturné.

Musik har alltid varit central i Bruno K Öijers poesi. Han har vid flera tillfällen uppträtt tillsammans med artister som Joakim Thåström, Fläskkvartetten och Kent, och många som sett Öijer live håller nog med om att hans diktuppläsningar, trots att han oftast är helt ensam på scen, liknar rockkonserter snarare än poesiuppläsningar.

Vad många däremot har missat är den skiva som Öijer och Brynn Settels (från Dag Vag) gjorde tillsammans 1986. Skugga Kommer heter plattan, som består av Öijers intensiva diktuppläsningar över monotona elektroniska bakgrunder. Ikväll äntrar Bruno K Öijer scenen på Dramaten i Stockholm, och naturligtvis bjussar Rockfoto på lite inlyssning. Vi vill dock utfärda en varning för sammanbrott. Det här är ingenting du sätter igång som bakgrundsmusik på din brunchdejt, om vi säger så.

Läs mer om kvällens framträdande här.