Danko Jones vet vad fansen vill ha

strong>Kanadensiska Danko Jones är inga nykomlingar på den svenska livescenen. Jag upptäckte dem själv kring 2002 när de gästade ZTV-programmet Wimans och blev snabbt förälskad i deras sound och stil. Efter spelningar från norr till söder har de nu blivit ett uppskattat band i Sverige. Snart släpper de nya plattan Fire Music och självklart passade jag på att få mig ett snack med basisten John ‘JC’ Calabrese när bandet nyligen var här på pressbesök.

Jag har inte sett några notiser om spelningar. Vad gör ni just nu i Sverige?

– Just nu gör vi bara press, Vi är ju signade på Bad Taste Records, vilket gör att vi spenderar mycket tid här. Vi kommer köra en del spelningar framöver, sommarfestivaler med mera och sen kommer vi tillbaka till Sverige till hösten.

Vad är hemligheten bakom att ni lyckats behålla kärnan i ert sound under åren men ändå utvecklas?

– Jag skulle tro att det är att vi vet vad våra fans vill ha och vad de förväntar sig av oss. Sen är vi inga killar som en dag skulle tänka: nu kör vi ett indierock album eller liknande. Plus att vi gillar vårt sound!

På nya albumet får jag känslan att ni gått tillbaka till ert tidigare sound, fast med en rockigare attityd.

– Absolut, vi har försökt rocka till det rejält. Och med nya trummisen Rich Knox har soundet gått i den riktning vi vill. Det nya albumet är faktiskt mitt favoritalbum av de vi släppt.

Det är två låtar som jag tycker sticker ut lite från ert vanliga sound, den första är ”Getting Into Drugs”.

– Jo, vi ville göra en ironisk låt. Om du tänker dig AC/DC’s låt ”Big Balls”, så ville vi göra något i den stilen. Den är som vår ”Big Balls” helt enkelt.

Ni är inte rädda att den kommer att bli kritiserad?

– Nej det tror jag inte. De som har hört den fattar att vi driver med ämnet och tycker att den är väldigt rolig.

Den andra är sista låten på plattan – ”She Ain’t Coming Home”. Den ger mig starka Metallica-vibbar.

– Jaså inte Iron Maiden? Vi tänkte Iron Maiden när vi skrev den, hela solot är helt klart Iron Maiden. Men så länge det inte är Metallicas Load du tänker på så är det lugnt.

Haha, nej det var inte Load, men jag ska lyssna om och tänka på Iron Maiden.

– Haha ja du ser, jag har redan fått dig att ändra uppfattning!

På tal om den nya trummisen, ni verkar byta trummis för varje album – har det blivit lite av er grej nu?

– Nej, absolut inte. Det har bara blivit så. Men Rich som spelar nu är fullfärdig medlem i bandet och han är riktigt grym. Det blir bara så ibland. Vi har spelat med massa olika band förutom Danko Jones och det är fler band än de trummisar vi haft.

Ni släppte ett livealbum där ni spelar på Gröna Lund, hur kommer det sig att ni valde just det stället till ert livealbum?

– Vi hade spelat där tidigare och gillade det verkligen. Sen blev vi tillfrågade av Spotify och tog chansen att spela in ett livealbum i samarbete med dem. Vi hade aldrig spelat in ett sånt tidigare och det kändes roligt att kunna använda oss av ett nytt format nu när Spotify och annat blivit så stort.

Är ni alla delaktiga i Danko Jones-podcasten?

– Nej det är bara Danko (sångaren). Men jag tycker att alla bör kolla in den. Många grymma gäster har varit med, Bruce Dickinson, Henry Rollins, Jim Breuer, ja en massa.

Hur ser dagarna ut för er de kommande veckorna?

– Mycket press och några spelningar. Vi har precis spelat på en kryssning från Finland till Estland.

Att spela på kryssningsfartyg känns lite ovanligt för band som är så pass stora som ni.

– Ja, men vi har liksom alltid gjort sådana spelningar. Det är verkligen kul. Sen är det ett samarbete vi har. Jag tror att ni har något liknande i Sverige som anordnas av Close Up?


Danko Jones släpper nya albumet Fire Music den 11/2 och efter att ha förhandslyssnat på skivan kan jag kan lova alla Danko Jones-fans att de inte kommer bli besvikna. Plattan kommer gå varm fram tills de kommer tillbaka till Sverige i höst!