Hallå där… Midaircondo!

Lisa Nordström och Lisen Rylander Löve i Göteborgsbaserade Midaircondo har gjort sig kända för sina improviserade livespelningar där akustiska instrument, röst, elektronik och video står i centrum. Nu är duon aktuell med sin fjärde skiva som fått namnet IV. På fredag gör de en spelning i hemstaden ihop med Göteborgs Symfoniorkester och nästa helg gästar de Inkonst i Malmö. Vi haffade dem för att kolla läget inför släppet.

Hur skulle ni vilja säga att IV skiljer sig från era tidigare plattor?

– Den är inspelad under två kvällar med publik i Svenska Grammofonstudion. Vi ville göra en skiva som låter som vi gör live så mycket som möjligt. Efter inspelningen hade vi över fem timmar musik att välja ut bitar ifrån och som vi sen mixade tillsammans med August Wanngren i Köpenhamn. Man känner igen Midaircondos sound när man hör det men vi har nog blivit mörkare och mörkare för varje album.

”Higher” känns på något sätt något mer tillgänglig än era tidigare låtar. Och den har till och med en radio edit! Berätta mer om hur den låten kom till.

– Grunden till låten – beatet och en del andra ljud – har vi haft med oss i flera år. Vi ville göra en version på inspelningen där vi använde de här ljuden och byggde på med textfraser och synthar. Det här är faktiskt den enda låten på skivan som vi har gjort pålägg på efter inspelningen. Vi blev så inspirerade av arbetet med videon som gjordes parallellt att vi bland annat la till en ännu drivigare basgång och klippte den till den färdiga skivversionen.

– Vi ser inte på våra låtar som mer eller mindre tillgängliga, även om vi fattar att det kanske kan vara så. Vi tror att man tar till sig musik mycket utifrån tidigare referenser och den här låten kanske ligger närmare en popform än vissa av våra andra låtar?

Tipsa oss gärna om några andra svenska elektroniska akter som vi bör hålla koll på.

Tape, Little Dragon, Dag Rosenqvist, TM404/Mokira och The Moth!Se Midaircondo live:

23/1 Göteborg – Stenhammarsalen
31/1 Malmö – Inkonst
5/2 Göteborg – Folk
5/3 Uppsala – Uppsala Konsert & Kongress