Hallå där… Causeries!

Causeries är en Göteborgsbaserad indiekvartett som med sitt dystopiska sound flyttar oss femton-tjugo år tillbaka i tiden. Men rådande samhällsklimat och pinsamma talmansfadäser visar gång på gång att nihilistisk, småförbannad garagerock är precis lika välbehövlig idag som -94. På årets sista dag släpper bandet sin debut EP Liars Edition, men redan nu har Rockfoto fått en liten pratstund med sångaren Andreas Järvenpää!

Hallå Causeries! Berätta om Causeries!

– Causeries är ett gäng kompisar från Västervik som till och från har spelat musik ihop i olika konstellationer under ungefär ett decenniums tid. 2010 hade alla plötsligt flyttat till Göteborg och då blev det helt naturligt, nästan nödvändigt, att starta band igen. Så då bildades Causeries. Det betyder kåserier, om nån undrar. Sen dess har vi spelat mycket live och släppt tre dubbelsinglar.

Ni släpper er debut-EP Liars Edition den sista december. Vad har vi att förvänta oss?

– Det är så väldigt klyschigt att säga det, men vi gillar inte att sätta etikett på vår musik… Men jaja, kalla det för alternativ rock då. Låtarna på ep:n har blivit till under ungefär två års tid och hela tiden spelats mycket live. Det var egentligen inte vår plan att släppa en ep med de här låtarna men nu när arbetet är klart känns det faktiskt väldigt befriande. Vi har jobbat ihop med suveräna Daniel Sanne i Gainstudion på Lindholmen, allt är inspelat live och vår ambition är att det ska höras på ep:n. Ni kan förvänta er nåt jävligt tajt och energiskt!

Är Göteborg verkligen så ångestfyllt som det verkar i era låtar?

– Nej. Eller, vi bryr oss inte så mycket. Det finns ingen inneboende ångest i vår skapandeprocess. Snarare är det väl så att det blir deppigt automatiskt på nåt sätt. Hur vi än gör blir det mörkt, haha!

På er Facebooksida kallar ni er ”newage-indie”. Blir det någon psykad svartklubbsturné i vår?

– Det vore ju hur kul som helst! Men vi vet ingenting just nu. Vi har massa saker vi vill göra nästa år. En musikvideo till exempel. Och skriva nytt material. Men som sagt, om nån vill boka oss är det bara att hojta!