Dubbelt trubbel när Rockfoto träffar hiphopduon Dubbel Trubbel

Rockfotos skribent Anders Schärberg träffade den kontroversiella Malmö-duon Dubbel Trubbel – ett minst sagt egendomligt möte.

– Ta dig bara bort till Lilja 4-everhusen och fråga efter Prinzen så löser det sig.

Malmö-rapparen klickar aggressivt bort mig och jag får snällt börja googla. Varför inte bara säga adressen, svär jag för mig själv och får fram det höghus som borde vara Färska Prinzens boning.

Det känns lite pirrigt när jag tar mig ut i den råa Malmö-luften. Min hemstad visar sig från sitt allra värsta humör och jag ångrar mig en smula att jag svarade ja till min tonårsgrannes önskan om en intervju med Malmö-duon Dubbel Trubbel. Jag inser att deras grova texter om mord och övergrepp inte är förankrade i verkligheten, men ett visst mått av obehag kan jag känna inför textrader om misshandel, våldtäkt, barnövergrepp och drogmissbruk. Jag har lite koll på Mr Cool. Han gör radio i P3 och battlar. Färska Prinzen vet jag inget om, förutom att min kompis hävdar att han fått redigt med stryk av honom en gång utanför ett öltält på Malmöfestivalen.

En svårt härjad man visar mig rätt bland lägenheterna och jag möts i dörren av en prydlig och lång man med välansat skägg. Innan jag hinner presentera mig trycker han en elefantöl i näven på mig och ber mig sitta ner i en sliten skinnsoffa. Bredvid ligger Mr Cool och sover.

– Vi festade inatt, förklarar Prinzen och väcker sin partner brysk genom att kasta en tennisboll på honom.

Lägenheten hyr Prinzen i andra hand av en till en kompis som sitter inne på obestämd tid. Han berättar att det är en övernattningslägenhet som han använder när han vill ”komma ifrån lite”. Den lilla ettan är inpyrd och sliten men exklusivt inredd med dyra möbler och lyxiga elektronikprylar. Jag kan inte riktigt sätta fingret på det, men jag får kalla kårar av stämningen i rummet och tänker att det är bäst att ta tag i intervjun.

Omslaget till aktuella skivan Babymannen LP pryds av barnamördaren Anders Eklund och han återkommer flitigt i texterna. Jag tycker verkligen det känns magstarkt att hylla en sådan bevisat vidrig människa.

– Jag nämner knappt honom på plattan. Det är mest Mr Cool som håller på och snackar om honom hela tiden. Han hittade hans nummer på nätet och sen varje gång vi festade så satt han och ringde hans gamla telefonsvarare och pratade in en massa skit på den och kallade honom Ekis och annan efterbliven skit. Han kunde sitta och tala in meddelanden i flera timmar. Ibland fick man känslan av att han festade bara för att kunna sitta och ringa till Eklund haha. Varför gjorde du det förresten?

– Gjorde och gjorde, beror ju på vad man menar med ’gjorde’. Det har väl hänt upprepade gånger, mer än så har jag inget minne av. Men jag tar helt avstånd från Anders fega gärningar, vi kommer inför nästa skivsläpp se över våra rutiner så att detta inte upprepas. Men att kalla det en ’hyllning’ är helt fel.

Färska Prinzen fyller ett vinglas till bredden med Brännvin Special och förtydligar.

– Sen vet jag inte om vi hyllar honom direkt. Vi rappar om att han dricker Fanta och har magväska och sånt mest. Fast det är i och för sig coolt.

Duon markerar att det är slutpratat om Anders Eklund, men jag håller mig kvar vid de minst sagt vågade texterna.