Årets bästa album: plats 1 + hela listan!

Då var det äntligen dags att avslöja vilken platta som vi har röstat fram som årets allra bästa. Och årets etta är inget ni hör på NRJ eller Morgonpasset i P3. Nej, årets etta kräver sin lyssnare. Men den som borrar ner huvudet och biter ihop har allt att vinna. Årets bästa album gjordes av ett kompromisslöst gäng veteraner från New York.

1. Swans – To Be Kind
Swans trettonde album är sannerligen ingen lättillgänglig historia, tvärtom hade dess kombination av kallt beräknande monotoni och utstuderade illvilja kunnat utgöra ett soundtrack till dina allra värsta mardrömmar. Med viskande lockrop och ångestfyllda primalskrin drar sångaren Michael Gira dig ner till dödsriket för en två timmar lång kamp mot dina inre demoner. Du har blivit uppbjuden till dans på galenskapens rand och om du bara ger dig hän och orkar härda ut kommer du att bli rikligt belönad.

Det räcker med några sekunder av inledande ”Screen Shot” för att inse att detta inte är vilken skiva som helst. Tonen är otvetydigt hotfull och när Gira börjar mässa ”no dream, no sleep, no suffering” är du fast. Snaran har dragits åt och alla flyktvägar blockerats. To Be Kind är två osynliga händer med iskalla fingrar som, ju längre tiden går, tar ett allt hårdare grepp om din hals. De få små stunderna av lugn är förrädiska – om du slappnar av länge nog för att sluta ögonen eller stampa takten kan du vara säker på att välbehaget avbryts av en öronbedövande siren eller ett panikslaget skri av ångest och självömkan. Gira är Hades och Djävulen i en och samma person; han ser till att du hela tiden är på din vakt, att du är uppmärksam, att du aldrig slappnar av.

Givetvis kan To Be Kind också skänka dig njutning mitt i allt obehag – du måste bara förstå och acceptera att det inte är du som dikterar villkoren. Swans agerar hänsynslösa hypnotisörer – deras mål är att se hur mycket du kan uthärda och hur långt ner i mörkret du måste gå för att inse vilken hjärtskärande skönhet som står att finna mitt i all gitarrmanglande ondska. Och däri ligger belöningen: att finna det vackra i det smärtsamma och inte vika för det som gör ont. Först efter att ha befunnit dig i becksvart mörker kan du till fullo uppskatta ljuset i slutet av tunneln.

Hela listan:
1. Swans – To Be Kind
2. Lykke Li – I Never Learn
3. The War on Drugs – Lost in the Dream
4. Perfume Genius – Too Bright
5. Run The Jewels ­- Run The Jewels 2
6. Grouper – Ruins
7. Mastodon – Once More Round The Sun
8. Mø – No Mythologys To Follow
9. Lana Del Rey – Ultraviolence
10. Kent – Tigerdrottningen
11. EMA – The Future’s Void
12. FKA Twigs – LP1
13. YOB – Clear The Path To Ascend
14. Nothing – Guilty Of Everything
15. L’Orange – The Orchid Days
16. Mac Demarco – Salad Days
17. Flying Lotus ­- You’re Dead
18. Angel Olsen – Burn Your Fire for No Witness
19. Warpaint – Warpaint
20. Todd Terje – It’s Album Time
21. Ryan Adams – Ryan Adams
22. Emma Ruth Rundle – Some Heavy Ocean
23. Liars – MESS
24. Lorentz – Kärlekslåtar
25. Jessie Ware – Tough Love
26. First Aid Kit – Stay Gold
27. I’m Kingfisher – Avian
28. Temples – Sun Structures
29. Alvvays – Alvvays
30. Champs ­- Down Like Gold
31. Blonde Redhead – Barragàn
32. Future Islands – Singles
33. Banks – Goddess
34. Pallbearer – Foundations Of Burden
35. Fire! Orchestra – Enter
36. The Honey Trees – Bright Fire
37. Morgan Delt – Morgan Delt
38. Kyla La Grange – Cut Your Teeth
39. Strand of Oaks – HEAL
40. St Vincent – St Vincent

Läs om plats 40-21 här, plats 20-11 här och 10 – 2 här!

Spellista med vars en låt från alla 40 listade album:

Listan framröstad, sammanställd och författad av Daniel Andersson, Madeleine Bergquist, Linus Bjarnelo, Ola Elleström, Wai Kei Fung, Bella Hansson, Christoffer Jonsson, Carolina Jonsson Malm, Anton Lindskog, Anders Nilsson, Sofia Pellgård, Mattias Pettersson, Daniel Pöhlmann och Anders Schärberg.