”Orangeri” – Cassius Lambert

Funked Up från den skånska sydkusten (Abbekås för att vara exakt) har under flera år spridit funk- och soulvärme på Malmötraktens livescener. Nu har basisten Pelle Lindsjö lämnat bandet och nyligen släppte han sin debut-EP Orangeri, som består av tre stycken instrumentala låtar som är så pass olika i sin karaktär att det aldrig blir enformigt. Han kallar sig nu Cassius Lambert, vilket låter coolt men faktiskt inte är ett rent artistnamn utan hans riktiga mellannamn.

Av pressmeddelandet framgår det att han är 18 år. Jag lyssnar och tänker att det måste stå fel, vilket det visar sig inte göra. Det jag hör är långa, avancerade stycken med viss funkighet i grunden men ännu mer med avstamp i fusion och experimentell jazz som känns ytterst proffsigt. Som en mer finstämd och mindre gitarrdominerad variant av The Inner Mounting Flame. Basspelet är framträdande och skickligt och det står helt klart att det är en supertalang som står bakom detta, men han har också god hjälp av ett flertal musiker som bidrar med exempelvis dragspel, trummor, vackert piano och blås. Här finns tydliga musikaliska visioner utan genvägar för att nå snabba resultat. Allt sammantaget är detta väldigt icke-kommersiell musik som tyvärr sällan når topplistorna, men för den som verkligen gillar groove och skickliga musiker är detta rent godis.

Orangeri är en av de mest imponerande debuter jag hört från det här landet på mycket länge. Ett album lär vara på gång. Vi väntar med spänning.