Björns vänner längtar efter att spela live

John Bjerkert, Conny Fridh, Richard Schicke och Markus Slivka i Malmöbandet Björns vänner har skänkt världen en nysläppt skiva att förgylla höstmörkret med. “Ni har stulit våra drömmar” rör sig ”från relativt jämnmod ner till tämligen osunda känsloyttringar i titelspåret och sen tillbaka upp” enligt bandet. Björns vänner bjuder på en alldeles egen värld att försvinna in i. Rockfoto bjuder på en kort intervju med kvartetten!

För dem som ännu inte upptäckt Björns vänner – kan ni beskriva er musik?

Låtbaserad poprock. Mycket text, hyfsat tempo och ofta rätt rejäla stänk piano bland gitarrerna.

Förra albumet kom 2005, 2014 släpper ni er andra fullängdare. Varför så lång tid emellan?

Vi slutade, men sen började vi igen.

Är mottagandet av er nya skiva som ni väntat er?

Många verkar gilla de nya låtarna, att döma av tillrop i sociala medier och verkligheten. Vi har inte spelat ute så mycket med nya skivan än, så det ska bli sjukt kul att spela det materialet för folk.

Hur har ni förändrats musikaliskt under era år som band?

Lite, lite mindre akustisk gitarr nu, och vi har blivit bättre och mer dynamiska som musikanter och som grupp.

Hur ser låtskrivarprocessen ut för er?

Sångaren Richard skriver ackord, sångmelodi och text, vi arrangerar och gör ändringar tillsammans när vi repar och spelar in.

Det sägs att ni har fanatiska fans – stämmer det?

Vi har fantastiska fans! En del verkar ha ett rätt så personligt förhållande till vår musik, kanske, och vill berätta om det, vilket är oerhört roligt, förstås. Annars är det nog mest entusiastiskt folk som förstår vad vi gör, inte direkt kaninkokarnivå. Men det har varit ett underbart mottagande på spelningar och från folk som hör av sig än så länge, både från gamla ansikten och nytillkomna.

Ni har precis släppt ett album och har spelningar på gång i november. Vad händer 2015?

Vi vill spela ännu mer! Sedan börja repa in nya låtar och se om det kan bli en ny skiva. Förhoppningsvis dröjer det inte lika länge denna gången som förra rundan…

För alla som är i närheten av Malmö passar det utmärkt att ta sig till Babel den 15 november. Då kan man uppleva dessa melodiösa ordkonstnärer live!