Bloodbath – Grand Morbid Funeral

Så var den då äntligen över, den olidliga väntan på att få höra Paradise Lost-sångaren Nick Holmes fronta Bloodbath. Över två och ett halvt år efter att en svart liten fågel viskat den ganska sensationella nyheten i mitt öra släpper nu supergruppen sitt fjärde album.

Jag älskade debuten Resurrection Through Carnage, hade svårare för uppföljaren Nightmares Made Flesh och tyckte att The Fathomless Mastery var en för stor flört med ett nyare och mer anonymt sound. När bandet meddelade att man siktade på ett mer köttigt ljud tändes mina förhoppningar om att Grand Morbid Funeral skulle bli den Bloodbath-platta jag velat ha i tolv år.

Många uttryckte tvivel när engelsmannen Nick Holmes presenterades som ny sångare för två månader sedan. Personligen var jag övertygad om att han skulle göra ett utmärkt jobb. Visserligen var det längesen Holmes growlade lungorna ur sig i Paradise Lost, men det bandets utveckling mot ett tyngre sound de senaste tio åren medförde också att Nick Holmes röst tuffade till sig rejält.

Att gitarristerna Anders ”Blakkheim” Nyström (Katatonia) och Per ”Sodomizer” Eriksson (ex-Katatonia), basisten Jonas Renkse (Katatonia) och superbe trumslagaren Martin Axenrot (Opeth) skulle leverera var det inte tu tal om. Jag vågar till och med påstå att alla fyra låter bättre än de någonsin gjort, åtminstone i den här genren.

Bloodbath fångar på sin fjärde platta essensen av dödsmetall när den var som bäst – i slutet av 1980-talet och i början av 1990-talet. På några ställen har man kryddat med något modernare tongångar, men på det stora hela är det här en perfekt producerad blytung, smutsig samling låtar som knappast kan göra någon besviken.

Att välja en favoritlåt är svårt, men att inte nämna ”Total Death Exhumed”, ”Famine of God’s Word” och det utsökt monumentala titelspåret vore tjänstefel – i den oheliga treenigheten är Bloodbath världens bästa dödsmetallband.

Release: 17/11
Skivbolag: Peaceville/Border
Bästa spår: ”Total Death Exhumed”

Grand Morbid Funeral är Bloodbaths hittills bästa album och tillsammans med Autopsys Tourniquets, Hacksaws & Graves årets bästa dödsmetallplatta. Och för er som tvivlade: ”Old Nick” brölar ur sig den bästa sånginsats bandet någonsin haft.

9/10