Sverigeaktuella White Lung: ”Vi ville skapa en skiva som var perfekt”

Kanadensiska White Lung har sedan starten 2006 hunnit släppa tre skivor, alla fyllda av samma sorts rasande punk. Bandet är nu ute på en Europaturné som bland annat tar dem till Stockholm den 12:e november och Köpenhamn dagen efter. Rockfoto ställde några frågor till White Lungs sångerska Mish Way.

Q: Jag tycker att er senaste skiva, Deep Fantasy, skiljer sig en del från det ni gjort tidigare. Försökte ni medvetet göra något annorlunda?

A: Det jag försökte göra var att skriva utmanande, intelligenta texter som kunde fungera med melodierna. Kennys gitarrspel skapar låtar som är väldigt mäktiga och fulla av hooks. Vi försöker alltid göra den bästa musiken vi kan göra. Vår nästa skiva kommer vara ännu bättre. Vi ville skapa en skiva som var perfekt, helt utan utfyllnad, en skiva som man vill spela igen så fort den är klar.

Q: Har det gjort någon skillnad att ni blivit signade till Domino Records?

A: Jag är så utbränd så jag vet inte längre. Vi är alltid ute och turnerar. Men vi gillar Domino, dom har varit väldigt stöttande.

Q: Du har sagt att folk blir obekväma när kvinnor skriker i musik. Varför tror du att det är så?

A: Det där sa jag i en speciell kontext, i en krönika jag skrev. Egentligen finns det många som gillar att höra en kvinna skrika. Jag ser dem varje natt, i publiken. Det här med att kvinnor spelar rockmusik är ju inget nytt, och den som subkultur som vi är en del av är, för det mesta, mycket mindre sexistisk än mainstream-kulturen.

Q: Du har sagt att skrikandet handlar om makt för dig, om kontroll.

A: Det är nog mer att vara på scen än just skrikandet. Det är den enda gången varje dag som jag verkligen kan interagera med mig själv. Och vad är inte mäktigt med att vara på scen?

Q: Tycker du att det finns musikjournalister som ser er som enbart ett ”tjejband”, som att det är allt ni är?

A: Jag vill inte att White Lung ska vara det bästa ”tjejbandet”, jag vill att vi ska vara det bästa bandet, punkt. Men jag tänker aldrig göra avkall på min femininitet. Vi har arbetat hårt på att bli fantastiska musiker utan att förneka vilka vi är som kvinnor. Och dessutom så har vi ju en man i bandet. Han [Kenneth William] spelar gitarr och han är en av de bästa och mest originella gitarristerna idag. Jag blir förbannad när frågor om kön tillåts överskugga hans talang.

Q: Vad inspirerar dig som musiker?

A: Mina vänner inspirerar mig mycket. Jag är omgiven av människor som är väldigt kreativa och drivna och det inspirerar mig.

Q: Vad ska White Lung göra nu?

A: Just nu är vi på väg mot Glasgow. Efter turnén så ska vi ta en paus och skriva ett nytt album. Vi kommer att ta ordentligt med tid på oss.