Vanessa Marko: ”Jag brinner för det jag gör och gör det jag brinner för”


Då var det dags att presentera Rockfotos andra eldsjäl i ordningen och den här gången har redaktionen valt att lyfta fram en själ som verkligen brinner. Hennes kollektiv och vad de arbetar för är hetare än hetast just nu, det behövs bara en snabbkoll i sociala medier för att inse det. Helt välförtjänt tycker vi. Grattis till Rockfotos eldsjälsutmärkelse – Femtastic-grundaren Vanessa Marko!

Ser du dig själv som en eldsjäl och vad tycker du utmärker en sådan?

– Ja absolut, det gör jag. Jag brinner för det jag gör och gör det jag brinner för. Eld och glöd går ju ihop och för mig är ett sätt att hitta min glöd att försöka skapa förändring, och få folk att må bra och känna sig inspirerade.

Vad är du allra stoltast över att ha uträttat inom Femtastic-rörelsen?

– Att ha organiserat så många människor och skapat så mycket utrymme och möjligheter för de som är involverade. Jag är även väldigt stolt över FATTA-kampanjen.

Berätta lite om vad ni har på gång just nu och inom det närmsta!

– Vi jobbar med ett projekt som heter FAM! FAM är ett musikutbyte mellan det holländska kollektivet Dam Dutchess och vårt kollektiv med artister som Kristin Amparo, Etzia och Sabina Ddumba. Dam Dutchess är en plattform för kvinnliga rappare i Holland och de är väldigt lika oss på många sätt. Så vi har varit hos dem i Amsterdam och spelat in låtar och de har varit i Sverige och spelat live. Första singeln kommer nu inom kort!

– Det har varit sjukt spännande hittills och vi har inte ens släppt musiken än. Det är fantastiskt att se hur våra metoder kan användas internationellt för att stärka nätverket mellan kvinnor i urban kultur globalt.

Ni lyfter ju väldigt många svenska kvinnliga musiker inom nätverket, men vad har ni för internationella förebilder inom musiken?

– Jag tror alla har sina personliga förebilder inom musiken! Vi har en kampanj just nu på Instagram som heter #femtasticinspo där var och en i vårt kollektiv har en vecka var att dela med sin av sin personliga musik- och kulturinspiration. Vi gör det tillsammans med Skapelsen och det är superkul att dela med sig av sina idoler och musikminnen på det sättet. Kolla in @klubbfemtastic på Instagram.

Hur ser du på framtiden? Tror du att du kommer att verka inom samma bransch om låt säga tio år, eller har du andra drömmar?

– Jag ser ljust på framtiden, haha. För mig glider branscher in och ut i varandra så det lägger jag ingen större vikt vid. Men jag är övertygad om att jag kommer hålla på med feminism, musik, kultur och kommunikation under väldigt lång tid. Det är ju vad jag brinner för! Framförallt en kombination av alla tre, en kombination av att vilja förändra sådant som gör mig arg och ta hjälp av det jag älskar och tycker är roligt, som musik och kultur.

– Har supermånga drömmar och planer, både för mig och för kollektivet, men jag är också en sucker för att ha en “röd tråd”. Jag vill veta varför jag gör saker, vad det finns för syfte med det jag gör och att det hänger ihop. Just nu är det syftet väldigt tydligt – att skapa scen och inspirera brudar.

Vad gör du när du inte jobbar med Femtastic? Hur spenderar du helst din lediga tid?

– Lyssnar på musik, dj:ar, läser och kollar Homeland. Jag älskar att resa också och har varit i rätt många länder redan i år, men ser väldigt mycket fram emot att åka med vänner till Jamaica i vinter. Kommer bli episkt!

Se Vanessa Marko berätta om Femtastic nedan:

För att lyfta fram personer och organisationer som valt att ägna mycket tid åt att sprida, hjälpa eller underlätta ett bredare musikklimat, har Rockfoto valt att skapa titeln eldsjäl. Utnämningen kan även gå till musikrelaterade initiativ där målet är att hjälpa andra – ledordet är medmänsklighet! Och för att få titeln måste det finnas mer än ett vinstsyfte. Det ska löna sig att tänka på andra. Har du tips på någon som borde få utmärkelsen? Mejla oss på redmag@rockfoto.nu!