Kindness – Otherness

Adam Bainbridge, alias Kindness, släppte för två år sedan sitt debutalbum World, You Need a Change of Mind och är nu tillbaka med Otherness.

Bainbridges önskan med albumet är att skapa nytänkande pop som ska vara tidlös i sitt sound. Han säger i sitt pressmeddelande att han vill göra det som han är bra på och överlämnar mainstreampopen till de som brinner för den, men vänder sig ändå till mainstreampubliken. Albumet rivstartar med de två singlar som släppts under sommaren och hösten och sätter ribban för vad som komma skall. Blåssektioner blandas med svängiga cymbaler och klinkande pianon vilket skapar åttiotalsfeeling.

Medverkar på skivan gör en stjärnspäckad skara bestående av Kelela, Ade, Devonte Hynes (Blood Orange), Manifest, Tawiah och Robyn. Detta borde resultera i att ingen låt är den andra lik, men så är inte fallet. Mellanskiktet där Kelela står för sången känns enformigt och ganska själlöst trots att sången är tekniskt felfri. “8th Wonder”, där Manifest briljerar, är inte heller fulländad. På något sätt tappar skivan sin glöd i mitten och återfår den aldrig igen. Även om Bainbridge syr ett lapptäcke med olika musikaliska influenser så håller det inte lyssnaren varm.

Bolag: Female Energy / PIAS Cooperative
Release: 13/10
Bästa spår: ”Who Do You Love feat. Robyn”

”Who Do You Love” med Robyn, skivans fjärde spår, växer däremot mer och mer för varje lyssning och känns fräsch och nyskapande. Instrumenten lever sitt eget liv på ett kaosartat tillika konstnärligt sätt. Detta bidrar till att Robyns röst leder lyssnaren genom bruset och skapar magi som nästan bara hon kan göra. Trist nog resulterar alla artistsamarbeten i att Bainbridge själv inte i står i centrum på sin egen skiva. Det känns nästan som han aktivt valt platsen i skuggan, vilket blir en av flera anledningar till att Otherness inte uppfyller förväntningarna.

6/10