Q&A: Tess Parks

Kanadensiska Tess Parks släppte förra året debutalbumet Blood Hot, en skiva lika rotad i sextiotalets hippierock som nittiotalets indie. Tillsammans med Anton Newcombe – sångare i Brian Jonestown Massacre – har hon nu färdigställt sitt andra album. Rockfoto kontaktade Tess Parks för att ställa några frågor.

Q: Berätta om inspelningen av den nya skivan I Declare Nothing!

A: Det var en fantastisk upplevelse. Anton Newcombe har en talang som inte är av denna värld. Vissa av låtarna skrev vi tillsammans, andra låtar skrev jag själv och så arrangerade han dem och gjorde låtarna till symfonier. Att spela in med någon som Anton, i en så inspirerande stad som Berlin, har verkligen gjort musiken mer levande.

Q: Man kan redan nu lyssna på alla låtarna på skivan på YouTube, trots att den inte har släppts ännu. Varför bestämde ni er för att göra så?

A: Det är så Anton gör och jag tycker om hans sätt att göra saker. Människor gillar att vara involverade i hela processen idag, från demoinspelningar till den färdiga produkten. Slutresultatet kommer att vara annorlunda från det som ligger ute på YouTube nu.

Q: Hur går det till när du skriver låtar?

A: För det mesta skriver jag texterna själv, och ackorden. Texterna brukar börja som dikter. Och så sätter jag mig någon dag och spelar samtidigt som jag letar efter texter i min dagbok som skulle kunna passa.

Q: Kommer du från en musikalisk familj? Hur började du spela musik?

A: Mina tidigaste minnen är av mig och min pappa lyssnandes på Oasis och Led Zeppelin och Rolling Stones. Han hade alltid radion på, och så gjorde han blandband. Min pappa är en fantastisk pianist och jag började själv spela piano när jag var sex år.

Q: Vilket var det första bandet som du älskade?

A: Oasis! Jag såg dem live när jag var elva, en av de bästa konserter jag sett.

Q: Finns det några artister som varit viktiga influenser för dig?

A: Velvet Underground, The Beatles, Spacemen 3, Bob Dylan och Brian Jonestown Massacre. Det kanske känns som väldigt självklara svar, men det är den musiken jag verkligen gillar. Sen så inspireras jag mycket av mina vänners band, som The Vacant Lots, Psychic Ills, Black Market Karma och Singapore Sling.

Q: Vad ska du göra nu?

A: Fortsätta skapa, spela in mer. Och spela så många gig som möjligt, överallt.