Avi Buffalo: Kägelbanan, Stockholm 24/9

Inne i Kägelbanans lilla lokaler står ett par hundra människor, fortfarande iklädda gula regnjackor och gummistövlar. Sommaren har blivit höst, så även i fallet med Avi Buffalo. Den solskensdränkta Kalifornien-popen från den första skivan har på uppföljaren At Best Cuckold fått ett lite mörkare och svårmodigt anslag. Den pubertala humorn är intakt, om än inte i samma påfallande grad som tidigare.

Efter en kort videointroduktion som kretsar kring iPhones Siri-funktion faller en lite obekväm tystnad över den lilla lokalen. Frontmannen och låtskrivaren Avi Zahner-Isenberg stämmer gitarren och verkar helt opåverkad av tystnaden. När han och bandet väl drar igång med öppningslåten ”So What” från senaste skivan är det påtagligt vilken stark röst han har. På den nya skivan är hans röstläge något nedtonat vilket förstärker intrycket av en röst någonstans mellan Daniel Johnston och Neil Young. Spelningen bryts upp i mitten av att Zahner-Isenberg spelar några låtar akustiskt. Låtar som ”Summer Cum” och ”Overwhelmed with Pride” ger Zahner-Isenberg utrymme att visa vilken oerhört skicklig gitarrist han är, komplexa plock-mönster får ersätta resten av bandets frånvaro under den akustiska delen av konserten.

Trots att Avi Zahner-Isenberg inte har så mycket mer karisma än vad man kan begära av en 23-årig kille från Kalifornien med en gitarr så är han fascinerande att betrakta. Med en ljus röst, pubertal humor och oerhörd musikalisk talang så påminner han om Mozart-gestalten i Milos Formans Amadeus. Det är uppenbart att han besitter en oerhörd talang, både som kompositör och som gitarrist. Han kommer undan med saker som andra inte hade vågat drömma om att göra inom indie-världen, som att skriva låtar om sommarsperma och att spela komplicerade gitarrsolon. Ibland kommer kanske hans profaniteter och nyckfulla textrader i vägen för verklig storhet, låtarnas melodier och strukturer är så lättillgängliga att det egentligen är ett mysterium att Avi Buffalo spelar i en sådan liten lokal. Men Avi Zahner-Isenberg verkar själv inte bekymrad om detta, han spelar sina små symfonier så fint han kan och hoppar därefter ned från scenen till merchandise-bordet för att sälja t-shirts. Om Avi Buffalo lyckas vara såhär mogna (och omogna) redan vid 23 års ålder så kommer det bli väldigt intressant att se var bandet befinner sig vid nästa skiva.

OBS: arkivbild!