Tove Lo om debutalbumet: ”Det börjar i passion och slutar i smärta”

Stora saker har precis börjat hända runt Tove Lo. Sedan framgångarna med EP:n som släpptes tidigare i år har hitlåtarna ”Not on Drugs” och ”Habits (Stay High)” gjort henne till en av Sveriges just nu hetaste artister utomlands. Med lanseringen av debutalbumet Queen of the Clouds runt hörnet har Tove Lo intagit en plats på Billboards topp 20-lista. Under en av de numera sällsynta blixtvisiterna till Sverige lyckades vi få till en träff för att ta reda på mera om livet, kärleken och det kommande albumet.

Att Tove Lo har börjat bli ett namn på mångas läppar är rätt tydligt om man tittar på siffror och listplaceringar. Låten ”Habits (Stay High)” i dess originalversion tillsammans med de olika remixversionerna av låten har snart streamats över 100 miljoner gånger på Spotify. De två officiella videorna till låten har tillsammans precis passerat 60 miljoner visningar på YouTube. Lägg där till att just denna veckan så fortsätter låten att klättra uppåt på Billboards hot 100-lista och parkerar just nu på en 20:e plats. Allt detta är frukten av hårt arbete, intensivt turnerande och kanske en gnutta tur. Senast jag pratade med Tove Lo var på dagen som EP:n Truth Serum skulle lanseras och det var också i dagarna innan hon skulle åka till SXSW för första gången för att visa upp sig på den amerikanska marknaden och inför ögonen på hela musikvärlden.

Lite över sex månader senare sitter vi nu ner på Universal Musics kontor i Stockholm och när jag frågar om hur hon upplevt tiden som gått så svarar Tove att allt har känts som i en dimma av nya intryck, människor och upplevelser som hon har delat med sitt turnerande band. Hon beskriver det som att allt har varit en virvelvind och av populariteten som ständigt växer märker hon inte direkt så mycket av vanligtvis. Men det är till exempel när hon står på en scen inför publik och alla sjunger med, eller när hon går i en butik och folk hummar med i melodin till hennes låtar som spelas i högtalarna som hon börjar förstå vad hon har åstadkommit på den korta tiden.

Om två veckor är det dags för nästa stora milstolpe i Tove Los musikkarriär. Debutalbumet Queen of the Clouds blir då tillgänglig för alla att tycka och tänka till om. Precis som på debut-EP:n har hon valt att berätta om ett kärleksförhållande från en spännande början till ett sorgligt slut. Albumet är indelat i tre olika delar eller stadier om man så vill. Det börjar med ”The Sex”, övergår till ”The Love” och avslutas med ”The Pain”. Varje del inleds med ett kort intro som sätter fingret på stämningen i de olika delarna och de är väsentliga för albumets helhet. Tyvärr är det inte bara en fiktiv story, utan enligt Tove är temat en återkommande cirkel i hennes liv:

– Det är lite som formeln för hur mina relationer brukar bli. Börjar i passion och slutar i smärta. Som det mesta jag gör där det ingår mycket känslor, tror jag. Jag har väldigt svårt för kärlek som växer fram. Jag tror inte riktigt på det. Det är säkert det som håller, men jag tror inte att man blir lika kär då som när man blir passionerat kär från första ögonkastet. Jag vill aldrig ha ett vardagsliv och något som känns stabilt och bekvämt. Det för mig är negativa ord och det är lite därför som kapitlen ganska tydligt beskriver mig helt enkelt. Och mina relationer. Sen om det är en bra eller dålig grej, det vet jag inte men det är bara sanningen.

Titeln på albumet Queen of the Clouds står för en kombination av hur hennes liv känns just nu och att se en dröm gå i uppfyllelse. Även om har det mesta i hennes vardag för tillfället är en röra av gigs, fester, press och stress så känner hon sig ändå som om hon svävar på moln. Och det är från molnen som hon också kan ta ett steg tillbaka från all galenskap som sker, och försöka backa ur och ta in helheten av vad hon egentligen gör och håller på med.

– Jag gör bara musik, skriver mina låtar om mitt liv och delar med mig av det. Mer än så borde och ska det inte vara för mig. Även om det är min passion och mitt liv så får man inte ta det så seriöst. Det är inte på liv och död och det är viktigt att kunna uppskatta var jag är någonstans. Då måste jag kanske ta ett steg ifrån för att kunna titta på det från ovan. Så jag vet var jag är någonstans just nu. Det kanske låter flummigt, men det är fullt rimligt för mig.

Även om temat på albumet känns bekant från EP:n så finns det element på albumet som man ännu inte fått bekanta sig med när det kommer till Tove Lo som person. På den första delen så får vi möta en lite gladare och en sida av henne, fylld av humor. Något som hon tycker ska bli kul är att få visa upp en mer flirtig och skämtsam sida för lyssnarna och antagligen kommer de som känner henne säga att den sidan är väldigt mycket hon. Man ska dock ta texterna med en nypa salt och det gäller att förstå ironin och de dolda budskap som hon har sytt in i låtarna.

Trots att många av låtarna på albumet klarar av att stå på egna ben, så har det alltid funnits en grundtanke bakom idén med albumet från Toves sida. Att det ska finnas en röd tråd för att hon gillar att berätta en historia. Det är också så hon föredrar att lyssna på album. Sedan har låtarna kommit till som de har gjort, det har varit ett pusselarbete. Att skriva på resande fot och inte haft någon isolerad period för just skrivandet är något som Tove kanske skulle vilja ändra på till nästa gång.

– Det skulle vara kul att testa att arbeta så som vissa andra har det. Att man låser in mig i en studio i tre veckor där första veckan bara är för att leta efter inspiration och hitta en klar bild av hur plattan ska vara, och sen skriva efter det och hitta ett genomgående tema för det hela. Men jag har också svårt att se mig själv göra det, för jag är för impulsiv och otålig för att ha så mycket fokus. Jag är mer ”nu måste jag skriva och få ur mig det här” och stänger av och ute allt för att skriva. Jag gillar inte rutiner. Jag vet inte. Vi får se. Jag vill inte att det ska kännas hafsigt och det är det viktigaste för mig. Det kommer från mig. Det är mina låtar. Det ska finnas en röd tråd man kan följa eller iallafall en känsla igenom det hela, så man kan förstå varför just den låten kommer efter den låten.

En av de stora skillnader som Tove Lo känner av nu jämfört vid släppet av EP:n tidigare i år är den ökade förväntningen på hennes första riktiga album, samt att det är ett mycket större maskineri runt henne. Att vara en artist som är signad till ett av majorbolagen gör att det är många som är delaktiga och har åsikter. Men hon är fast besluten vid är att allt måste kännas bra för henne själv. Det kan handla om allt från om i vilken ordning låtarna ska komma, till att utformningen av framsidan på albumet ska vara som hon vill. Det tar tid och energi, men det är samtidigt något som hon prioriterar. Det får inte bli så att man lämnar över ansvaret till någon annan på grund av stress eller tidspress. För när allt sedan är tryckt och klart så finns det inte längre något att göra åt det.

Trots alla framgångar och lovord undviker ändå Tove att läsa siffror och intervjuer för hon vill inte bli för medveten om vad folk tycker och tänker om henne – hon är rädd att det ska påverka henne på ett sätt som gör att hon får svårt att vara sig själv. För spontanitet och ärlighet är ord som känns viktigt för henne under vår pratstund.

– Jag har inte byggt upp någon artistperson som jag går in i. Jag har ingen artistroll som jag är utan det är bara jag. Så om jag blir för medveten om hur jag uppfattas så kommer det inte vara bra. Jag har väldigt höga förväntningar på mig själv, men nu är jag väldigt nöjd med den här skivan och känner mig så stolt. Det kommer självklart ta väldigt hårt på mig om den går jättedåligt. Att det bara blir tyst överallt och folk gömmer sig när de ser mig. Men samtidigt, det hade varit ännu jobbigare om jag inte hade varit helt nöjd. Det är värt väldigt mycket för mig att jag känner mig nöjd. Så får man bara hålla tummarna att fler kan relatera och känna likadant.


Albumet ’Queen of the Clouds’ släpps den 24:e september på Universal. Idag kom nya singeln ”Timebomb” som du kan lyssna på ovan.