Vad händer med bob hund efter döden på operan?


I går var det äntligen dags för den emotsedda bob hund-operan på Malmö Opera. Pressmeddelandet hade utlovat att bandet skulle dö på slutet, men uppstå i en helt ny form. En form som fortfarande, så här dagen efteråt, inte är helt solklar. Vad är det egentligen som händer med bob hund?

Först och främst. Vad önskar fansen? Vi frågade några av dem som kommit för att mingla med likasinnade bland ljuskronor, operabystar, bob hund-bakelser och rödvin på #bobhundopera igår.

Lina Hallgren + Elin Josefson (Malmö)

– Svår fråga, men vi skulle nog vilja att de uppstod i exakt den form som de redan är. De är ju så bra!

Magnus Falnes (Oslo)

– Jag skulle vilja att de uppstod med ett nytt album. Det går inte att tänka på något annat. Jag blir så ledsen av tanken på att de ska ”dö”. Jag har åkt hela vägen från Norge för att se dem, så jag hoppas att döden i så fall kulminerar i något fantastiskt.

Erik Svensson + Johan Rosén (Karlskrona/Lund)

– Som ett rockband! Ett riktigt jävla skitigt rockband. Som spelar på KB!

Alexander Meijer + Tobias Aronsson (Eskilstuna, Malmö)

– Att deras kroppar byts ut mot taxkroppar, men att deras egna ansikten är kvar. Det vore ett lite annorlunda grepp.

– Jag tänker mer: ”framtid”. Som att de blir robotar eller mutanter som fortsätter att spela, men lite mer på synthar och att de bjuder på annorlunda set.

Anja Linna + Fredrik Karlsson (Malmö)

– Svårt att svara på eftersom att de är så oväntade i sig själva. Jag får cirkusvibbar av bandbilderna som är uppsatta här i kväll. Kanske kan de fortsätta att köra på den linjen, fast ännu mer burleskt?

– Som ett åttiotals neonband. Tänk Sci-Fi Skåne gånger hundra! I spandex!

Vad hände då efter att bob hund spelat sina omarragerande låtar i hop med Operans orkester och döden själv kommit och hämtat medlemmarna på scen?

Svar: big bang smällde till ett par gånger på storbildsskärmen bakom orkesterdiket och sen skedde detta:

Om vi kollar de senaste dagarnas mediabevakning ger oss bandet några mer eller mindre luddiga svar på vad som händer i framtiden.

Sångaren Thomas Öberg berättar för Sydsvenskan:

– Vi håller på att ta reda på om det finns ett slut. Men under tiden försöker vi göra musik.

Dessutom nämner gitarristen Conny Nimmersjö för City att:

– Vi försöker hitta ett Bob hund 3.0. Vi vill utmana oss och ta musiken ett steg längre och håller på och spelar in en ny skiva. Tanken är att den ska släppas nästa år. Det är mindre klipp och klistra och vi har inget fokus på att göra radioanpassad musik.

Även på plats gav Thomas Öberg en hint om framtiden då han efter döden/klädbytet introducerade det sista sångnumret, ”Den ensamme sjömannens födelsedag”, från bandets allra första EP.

– Vi skrotade alla låtar utom den här…

Bandet fortsätter alltså ett tag till, gör en ny skiva, byter till mer partyglada kostymer och börjar om från noll? Ännu en gång ska tilläggas. Instrumenten är ju redan sålda.

Mycket närmre sanningen om bob hunds nya ”form” än så här kommer vi nog inte. Klart står dock att bandet, trots att de varit verksamma i över tjugo år, fortfarande lyckas att upprätthålla sin status som ett av Sveriges mest innovativa band. Och att de aldrig någonsin tycks ha tråkigt.

To Be Continued…

Se alla bilder från spelningen här.