Ty Segall – Manipulator

San Francisco förlorade nyligen Ty Segall till Los Angeles, men födelseorten är den enda förloraren i punkrock-sagan om Orange Countys produktive gitarrhjälte. Segalls nya skiva Manipulator utgör den logiska fortsättningen genom att blanda akustiska inslag med rungande gitarrexplosioner.

I slutet av 00-talet fann Segall sin plats bredvid Jay Reatard, som båda släppte sina skivor på Goner, men dessvärre hade inte Reatard samma fokus som Segall. Och på många sätt är det svårt att föreställa sig samma tragiska öde för Laguna Beach-sonen. Det finns nämligen en trygghet i Segalls musik som är ovanlig i hans genre. Han har även en förmåga att vara konsekvent, men ändå flytta fram positionerna – Denée Petracek som fotade omslaget till Lemon från 2009 är exempelvis fortfarande kvar. Och de främsta vinnarna är lyssnarna (som bara blir fler och fler).

Manipulator är på många sätt en klassisk rockskiva. Alla beståndsdelar finns på plats, men musiken blir aldrig trött och slentrianmässig. Visserligen tog det längre tid än vanligt att blir övertygad om albumets storhet, men skivans 17 spår förmedlar en hunger som aldrig verkar upphöra. Gitarren är fortfarande huvudgäst och det skaver och fingerplockas omvartannat, och vid sin sida har han vännen och kollegan Mikal Cronin. Det perfekta bollplanket.

Det som särskiljer Segall från många generationskamrater är hans överlägsna gitarrteknik; det finns tid att både imitera Marc Bolans nonchalanta uppsyn till att vara en av de mest skickliga gitarristerna inom modern rock n’ roll. Live blir detta extra tydligt och ett bevis är Segalls aktuella uppträdande hos Conan. Avslutningen är fenomenal. Singeln ”Feel” kommer verkligen till sin rätt.

Detta är som sagt en skiva för personer som gillar sin rock i klassiskt snitt – vill dock påpeka att retrokänslan är långtifrån bestämmande för ljudbilden. Ty Segall står stadigt och kan inte jämföras med valfritt coverband. Referenser känns således onödiga, och på många sätt fungerar Manipulator som ett CV över Segalls karriär inom rockbranschen. Anställningen är tryggad.

8/10