Mykki Blanco: Babel, Malmö 15/8

Detta var egentligen tänkt att bli en helt vanlig konsertrecension. I fredags såg vi en konsert med den amerikanska hiphop-artisten Mykki Blanco på Babel. Eller rättare sagt; vi skulle ha sett en konsert, men fick istället bevittna skenande moralpanik, en tillställning som spårade ur och allmänt kaos.

För er som inte känner till Mykki Blanco: Michael Quattlebaum Jr. är en rappare, performanceartist och poet som i sitt konstnärskap tänjer på gränser och utforskar normer och tabun. Han skapade sitt kvinnliga alter ego Mykki Blanco för några år sedan, inspirerad av bland andra Lil’ Kim, Kathleen Hanna och Bruce LaBruce, och uppträder nu under detta namn för att underhålla, provocera och utmana åskådarnas föreställningar om ras och kön.

Under konserten på Babel uppträdde hon i boxershorts och en blommig blus samt en pagelång, lockig peruk. På kort tid hann hon (medvetet och utstuderat) förolämpa publiken, kasta ut krukväxter i folkhavet, spruta vatten och låta sin DJ-sidekick stångas med åskådarna längst fram. Men det var först när hon dristade sig till att tända en cigarett som helvetet bröt lös.

Fem vakter tog sig upp på scenen för att stoppa henne, varpå Mykki svarade genom att ifrågasätta om det var hennes eller deras show. Hon fick folk att stämma upp i ett unisont ”fuck you”, vilket vände vakternas vrede mot publiken istället. De kastade sig ut, grep tag i en av besökarna och släpade ut denne ur lokalen. Konserten fortsatte, men stämningen var upprörd. I det läget togs beslutet att avbryta showen genom att ljudet plötsligt stängdes av. Mykki uppmanade då folk att följa med henne ut och fortsatte sedan uppträdandet på gatan.

Därute förbyttes upprördheten i ett kollektivt glädjerus när Mykki dansade, sjöng och bland annat framförde ”I wanna be loved by you” samt eget material. Lyckan blev dock inte långvarig då polis anlände på platsen. Nytt tumult bröt ut då Mykkis sidekick greps, polishundar skällde, batonger slets fram och folk började skandera antifascistiska ramsor. Tack och lov lugnades stämningen så småningom, men då var uppträdandet definitivt över. När Mykki försökte återvända in på klubben stoppades hon i dörren av ohjälpsamma vakter som varken ville hämta hennes saker eller besvara några frågor.

Hur kunde det här hända? Hur kunde spelningen spåra ur av så triviala orsaker? Om man bokar en artist som Mykki Blanco vore det väl på sin plats att inblandad personal vet vad de har att förvänta sig? Är det verkligen rimligt att vakter blir så lätt provocerade av en artist som är känd för att vara just en provokatör? Gränsöverskridande artister behöver i många fall gå betydligt längre innan någon sätter stopp – i Malmö räckte det med ett futtigt moln av tobaksrök.