J. Mascis – Tied To A Star

J. Mascis har fått symbolisera 80-talets gitarrgnisslande alternativvåg och under en period turnerande Dinosaur Jr.-grundaren och grungeikonen tillsammans med problembarnet GG Allin. En turbulent period som satte sina spår och en akustisk skiva låg långt borta. Åtminstone utifrån.

Sångaren ville dock tända sin inneboende lägereldsromantiker och 1993 togs ett första steg genom en akustisk spelning på CBGB’s. Under senare år har utvecklingen fortsatt och bland de bästa försöken hittas Dinosaur Jr:s förra album I Bet On Sky och soloskivan Several Shades Of Why (två inspelningar som har sina poänger).

På J. Mascis nya fullängdare Tied To A Star har Young-influenserna lagts på hyllan, istället är det John Fahey-liknande gitarrer som utgör ramverk. Andrasingeln ”Wide Awake” är en finstämd duett med Chan Marshall, men även om låten gör sitt yttersta för att vara nära ditt hjärta, så är det något som skaver. Detsamma gäller i det stora hela, där pusselbitarna inte stämmer överens, vilket främst beror på att spåren känns alltför intetsägande; när skivan trampar vatten, finns dessutom inga ilskna gitarrslingor som kan rädda situationen, något som hade varit överflödigt om låtmaterialet varit tillräckligt bra. Nu saknas udden.

Release: 25/8
Bolag: Sub Pop
Bästa spår: "Every Morning"

Visserligen återkommer lite gitarrgnissel med jämna mellanrum, men poängen med denna skiva är att vara reflekterande och återhållsam. Tillskillnad från exempelvis Beck, vars soloskivor pendlat mellan ytterligheterna, finns dock inget särpräglat med Tied To A Star. Vissa skulle förmodligen säga rösten, men Dinosaur Jr.-sångarens bräkande kommer inte till sin fulla rätt i detta sammanhang. Och det blir aldrig finstämt nog. Mellanmjölk. Det är ändå en godkänd skiva.

6/10