Pusha T: Way Out West, Göteborg 9/8

För att förstå Pusha T på en scen idag är det nästan ett måste att spola tillbaka bandet för att inse vilken toppenbokning han är för vilken festival som helst. Vi pratar om ena halvan i klassiska Clipse som han skapade tillsammans med brodern Gene, mer känd som No Malice, högst delaktig i Kanye Wests My beautiful dark twisted fantasy-projekt och medverkat på så många hits de senaste åren att det är omöjligt att inte känna igen hans säregna ton. På detta har han även jobbat på sin solokarriär efter att Clipse gått på paus på obestämd tid under 2009 och i vintras lanserade han soloalbumdebuten My name is my name.

Att han genom åren har jobbat med stjärnor som Kanye West och Pharrell Williams har säkert bidragit till att när Pusha T står på scenen så finns det en tanke genom showen. Han vet var hans styrkor och svagheter finns och adresserar det genom att fokusera på det han är bäst på och levererar det med en övertygelse som inte behöver göras med rösthöjningar eller skrik. Att han har en hype man med sig är inget märkvärdigt alls, men att han även har en sångare med som sjunger hooksen visar att han bryr sig om att ge publiken den bästa upplevelsen han kan erbjuda. Spelningen i sig blir en historielektion från den tidiga perioden med Clipse till solodebutalbumet. Däremellan får vi låtar som ”Runaway”, ”Mercy”, ”Don’t Like” och ”New God Flow”.

Det kan vara sjukt otacksamt att gå upp mot kvällens huvudakt på en festival. Man slåss inte bara om publiken utan även om att hålla folk kvar i festivalområdet när klubbarna bjuder på underhållning i toppklass. De som bestämde sig för att tillbringa den sista timmen av årets festival i Linnétältet ångrar inte en minut av det beslutet. För det är en färgsprakande show vi får uppleva fullt värdigt en avslutning på årets Way Out West.

Se även bilder från spelningen här.