Mapei: Way Out West, Göteborg 8/8

”Don’t Wait”, låten som mitt i vintermörkret ifjol spred en så stor stjärnglans att musiksverige vaknade ur sitt vinteride yrvaket och undrade vad som fullkomligt knockade oss. Jacqueline Mapei Cummings eller mer känd som bara Mapei har tidigare i karriären visat att hon är en duktig rappare, men nu fick vi även bevis på att det finns en mycket kompetent sångröst hos henne. Frågan då var om vi skulle få mer material eller vad som skulle hända med en artist som hade gömt sig i ett antal år utan att ge oss någon form av musikaliskt livstecken. Vi skulle få vänta ytterligare ett halvår innan svaret kom i form av nästa singel ”Change”. I samma veva kom informationen att det kommer en fullängdare senare i höst.

Efter att ha gjort en vända för att presentera sig för den amerikanska publiken är det äntligen vår tur att få se den pånyttfödda artisten här hemma i Sverige. På scen har hon förutom sitt band även två dansare med sig som tillsammans med en sprudlande glad Mapei bjuder på en show som slår knock på det mesta jag sett i Linnétältet genom åren på Way Out West. Hennes rap sitter perfekt, sången är galant och nu får vi även se och uppleva henne dansa. Att vi skulle få höra de två låtar som hon släppt så här långt är inte direkt någon högoddsare, men att det nya materialet, som de flesta i tältet inte hört tidigare, skulle få en sådan otrolig respons från publiken tror jag även överraskade Mapei. När hon avslutar spelningen med den gamla Marcus Price-producerade låten ”Video Vixen” kan jag bara tänka att det inte får vara slut än.

Nu i dagarna blev det klart att Mapei ska ut på höst- och vinterturné med Lykke Li i USA och det kan bli en perfekt kombination som garanterar en kanonkväll. Tyvärr gör inte paret något stopp i Sverige och vi kan bara drömma om att få se en så stark duo svenska kvinnliga artister med internationell stjärnglans på en och samma kväll som inte är på en festival. Så allt jag har att säga är att håll ögonen öppna och om ni ser Mapei ens i närheten av en scen i vårt avlånga land i den närmaste framtiden, är det läge att släppa allt och bara bege dig dit. För det är en blivande stjärna vi har fått se framför oss.