Neil Young: Stockholm Music & Arts, Stockholm 3/8

Som avslutning på årets Music & Arts-helg är det dags för artisten som de flesta av de 10 000 som idag har tagit sig till Skeppsholmen har längtat efter. Neil Young, som med sina vänner i Crazy Horse, blev tvungna att ställa in sin Way Out West-spelning ifjol på grund av en olycka, har med rapporter om lysande spelningar i våra grannländer mycket att leva upp till.

Det är alltid svårt att leva upp till högt ställda förväntningar, men Neil Young och hans vänner klarar av att det hela med ett godkänt betyg. Det är få personer i musikvärlden idag som skulle våga inleda en show med en nästan femton minuter lång låt. Samtidigt är det inte många aktiva som har rutinen eller pondusen som Neil Young har ackumulerat genom åren.

Men det finns faktiskt något som nästan är mer imponerande än Neil Youngs stundtals överraskande vitalitet. Det är ljudet från hans fina Les Paul. Det ger en euforisk känsla som det inte går att sluta njuta av. Det är till och med så att jag blir nästan lite lätt besviken när han byter till en akustisk gitarr i den gamla Bob Dylan-klassikern ”Blowin’ in the Wind”. Men det är avslutningen på kvällen som verkligen blir mästerlig med ”Cortez the Killer” och ”Rockin’ in the Free World”.

Stundtals kan det kanske bli lite väl mycket kritik mot krig, kapitalism och miljöproblem, men samtidigt, kan man inte acceptera dessa – inte så sublima – meddelanden, så kanske man hamnat på fel konsert?