Beth Orton: Stockholm Music & Arts, Stockholm 2/8

Det fanns en tid då Beth Orton som artist var på toppen av sin karriär. Med albumen Trailer Park och Central Reservation var hennes samarbeten med producenter som Andrew Weatherall, William Orbit och Ben Watt en framgångssaga. Beth Orton var en av de främsta inom genren folktronica, en stil som hon hjälpte till att definiera. Sen förändrades allt. Hon skaffade barn, flyttade ut på landet, lämnade skivbolaget och började fundera på vad hon verkligen ville göra. När hon 2012 släppte det senaste albumet Sugaring Season efter sex års tystnad så var det enligt hennes utsago känslan av en nystart och musiken hade nu blivit mer renodlad folk.

Det är också under de premisserna som Beth Orton gör sitt första framträdande på svensk mark på över ett decennium. Under den timmen som vi får dela med henne är det just fokuset på folkmusiken som är den röda tråden. Hon inleder spelningen helt ensam på scen med endast en akustisk gitarr och spelar klassiker som ”Stolen Car”, ”She Cries Your Name” och ”Blood Red River” i väntan på att hennes medmusiker ska dyka upp och tar under tiden emot låtönskningar från publiken.

När hon får sällskap på scenen är det också publikfriande på ett positivt sätt då majoriteten av låtarna som spelas kommer från just de två plattor som hon har haft störst framgång med. För det märks väldigt tydligt att Beth Orton idag står på scenen på grund av kärleken till musiken och fansen. Det skämtas och småpratas med publiken närmast scenkanten och många leenden delas mellan artisten och publiken.

Under i stort sett hela spelningen så har solen gömt sig bakom molnen och givit en passande atmosfär till Beth Ortons låtar. När hon kommer in på scen igen och bjuder på extranumret ”Ooh Child” sker det dock en förändring. Just när hon börjar sjunga på texten ”Ooh Child, things are gonna get easier. Ooh child, things will be brighter” då tittar solen fram bakom molnen. Som om någon där uppe ville skicka henne ett meddelande om en ljusare tid och kommer och ler ner över Skeppsholmen.